Horko pod střechou je v létě nesnesitelné. Jak perfektně zastínit střešní okno?

 Rekonstrukce 
30. července 2018 10:19 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Horko pod střechou bývá v létě nesnesitelné Pixabay
Pro stínění střešních oken již v dnešní době existuje mnoho typů žaluzií, rolet, dekoračních látek, plisse žaluzií nebo markýz. Nejvíce se používají žaluzie a rolety, přičemž nejlevnějším druhem stínění jsou látkové rolety. Před sluncem zřejmě poskytují největší ochranu venkovní markýzy.  

Při výběru zastínění (zatemnění) okna je nejdůležitější si ujasnit, k jakému účelu má sloužit. Chcete především zastínit před sluncem, zkrášlit si interiér, dokonale zatemnit nebo částečně i odhlučnit? Podle toho musíte volit materiál i druh zastínění střešního okna. Obvykle jde především o ochranu před slunečními paprsky a zábranu před přehříváním interiéru. 

V čem je problém

Na střešní okno nemůžete použít úplně stejnou stínící techniku jako na klasická okna. Důvodem je, že plocha střešního okna je šikmá nebo dokonce i vodorovná. Proto musí stínění na okně dokonale držet, nesmí nikde odstávat, protože mezerami by vám šlo do interiéru světlo. Nejpohodlnější jsou pravděpodobně rolety, nejvíce možností nabízejí žaluzie, krásný design mívají plisse systémy, pro náročné se doporučuje kombinace dekorační látky s roletou nebo žaluzií a k tomu ještě venkovní markýza. 

Žaluzie

Nejběžnějším systémem zastínění střešního okna jsou stále žaluzie. Horizontální žaluzie bývají běžně uchyceny tzv. strunovým vedením. Po obou stranách lamel je napnutá struna, která umožňuje pohyb žaluzie. Můžete je mít úplně vytažené, úplně stažené nebo na jakékoliv pozici mezi těmito extrémy. A naklápěním lamel regulujete, kolik světla do místnosti pustíte. Žaluzie do střešních oken se na první pohled neliší od žaluzií klasických, ale jeden rozdíl mezi nimi přece jenom je. Při detailnějším zkoumání si všimnete, že po stranách vedou hliníkové lišty, které zabraňují průniku světla po stranách okna. O střešních oknech jsme psali také zde.

Skládané plisse

Plisse je velmi oblíbené pro svůj desing. Jde o vodorovně skládanou látku připevněnou nahoře i dole v hliníkovém profilu. Moderní modely plisse mají pohyblivé horní i dolní profily, proto jdou otevírat z obou stran. Novější modely můžete nejen stahovat a vytahovat z dolní i horní strany, ale na stejném okně se dají použít dvě látky najednou - jedna zastiňující a druhá zatemňující. Navíc je velmi flexibilní, protože se přizpůsobí téměř každému tvaru okna. Tzv. stropní plisse má speciální systém fixace, který dokonale vypíná látku v každé pozici. Velkou výhodou je obrovský výběr nejrůznějších typů, barev a vzorů látek. 

Látkové rolety

Rolety na rozdíl od žaluzií nejde naklápět a jdou jen vytahovat a stahovat do libovolné pozice. Právě díky celistvé ploše ale perfektně zatemňují. Vyrábějí se na míru prakticky do všech typů střešních oken. Standardně je střešní roleta stahována pomocí plastového držáčku, případně lze použít plastové očko. V systému uchycení jsou obvykle nabízeny dva typy, buď jako systém s několika pevnými body pro uchycení (bez lišt) nebo systém lištový, který umožňuje stejně jako horizontální žaluzie libovolně určit výšku stínění. Pro střešní rolety se používají speciální pružiny, které zajišťují neustálé vypnutí látky. Pro stínění střešních oken z exteriéru se používá venkovní hliníková roleta, která může být ovládaná manuálně, nebo elektricky, případně pomocí dálkového ovládání a solárního panelu. 

Venkovní zastínění

Nejúčinnějším zastíněním je pravděpodobně zastínění zvenčí, protože je tím chráněno i samotné sklo, nejen interiér. Je to ovšem o něco dražší. Na dolní cenové hranici vnějšího zastínění stojí venkovní markýzy a venkovní rolety, které se dají ovládat ručně, ale také elektřinou nebo solárními panely. Pro venkovní použití jsou vhodnější žaluzie hliníkové, jelikož lépe odolávají povětrnostním vlivům a nemění svoji barvu, než třeba plastové žaluzie. Venkovní markýza sníží množství slunečního tepla prostupujícího sklem až o 90 %, a to i v těch největších letních parnech. Místnost přitom jen mírně zastíní a nebrání výhledu ven.

Zvláště v podkroví je to citelná úleva. Při stažené markýze lze větrat a s oknem volně manipulovat, proto ji můžete nechat staženou a přitom okno otevřít. Na zimu ji stačí jednoduše srolovat pod horní díl oplechování okna. Předokenní roleta navíc v zimě dobře tepelně izoluje tím, že brání zbytečným únikům tepla ven. Pochopitelně chrání i před hlukem. Nejmodernější typy lze také naprogramovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47