Bezva tipy, jak osvětlit kuchyň, aby se v ní dobře vařilo

 Interier 
28. července 2018 11:10 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dostatek světla v kuchyni je víc než nutný Shutterstock
Představy o ideální kuchyni má každý z nás. Někomu se líbí moderní styl, jiný zase preferuje styl rustikální. Ať už dáte přednost čemukoliv, osvětlení je vždy důležité. Poradíme vám, jaké jsou možnosti.

Dostatek světla v kuchyni je víc než nutný. Platí to třeba i pro koupelnu. Osvětlení je proto nutné pečlivě plánovat. Mělo by být komplexní. Kromě hlavního světla je potřeba vyřešit i osvětlení dalších prostorů: pracovní plochy, dřezu, skladovacích ploch nebo skříněk.

LED pásky usnadní orientaci

Skříňky můžete osvětlit LED páskami, což vám umožní dobře se orientovat, když budete hledat hrnce nebo jiné kuchyňské nářadí. Pokud je vaše kuchyně složená hlavně ze spodních skříněk, zvažte osvětlení pracovní plochy na více místech. Součástí osvětlení mohou být i senzory, kdy kuchyňský nábytek otevřete a světlo se automaticky zapne.

Hlavně osvětlení pracovních ploch by mělo být dostatečné. Nejde totiž jen o pohodlí, ale i o bezpečnost. Osvětlení pracovní desky by mělo být přímé, lze ho zakomponovat do skříněk nad deskou. Použít můžete opět LED pásky nebo bodová světla.

Jak instalovat LED pásky na kuchyňskou linku?

Na začátku si nakreslete jednoduché schéma, které vám ušetří čas při montáži. Vyberte si LED pásky a nezapomeňte na kabely nebo na konektory. Hliníkový profil slouží na chlazení LED pásek a také jako designový prvek. Kryt je zase ochrání před prachem a vlhkostí.

LED pásky se upevňují do lišty pod skříňky nad kuchyňskou linkou. Optimální výkon pásky je 12 W na jeden metr plochy. Vybrat musíte též zdroj. Výkon vynásobte délkou LED pásky v metrech a připočítejte rezervu 20 procent.

Rozhodně je vždy lepší mít pásek delší, protože čím bude delší, tím více světla z něj získáte. Nebudete tak muset stále svítit stropním světlem, protože v kuchyni bude i tak dobře vidět. S tím, kolik světla z pásku získáte, nesouvisí pouze délka, ale také počet LED diod na jeden metr pásku.

Nejlevnější varianty pásků mívají 30 diod na jeden metr. Průměr je 60 diod/metr a ty nejvýkonnější, které Vám dodají nejvíc světla mívají 120 diod na metr délky.

Před samotným nalepením pásku je třeba zkontrolovat, jestli mezi skříněmi nezůstala někde mezera. Místo, kam budeme pásek lepit, je také potřeba pečlivě očistit od mastnoty, prachu či vlhkosti. Je to důležité hlavně u starších linek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47