Co dělat, aby vám dřevěná terasa nezplesnivěla

 Rekonstrukce 
21. července 2018 12:05 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo snadno podléhá zkáze Pixabay
Dřevěná terasa je v mnoha ohledech skvělá. Na rozdíl od dlaždic neklouže, nestudí do nohou, výborně vypadá a pád na ni příliš nebolí. Při špatné péči ale zešedne a může chytit plíseň. Pokud není terasa zastřešená, je nutné ji alespoň dvakrát ročně natřít ochranným olejem.

Jestliže jste se jednou rozhodli pro dřevěnou terasu, musíte počítat s její pravidelnou údržbou. Dřevo je citlivé k povětrnostním vlivům a ohrožují ho také houby a dřevokazný hmyz. 

Nezbytná údržba

V prvním roce po pokládce dřevěné terasy je třeba ji minimálně dvakrát přetřít olejem. Následně se doporučuje často terasu zametat (případně vysávat), pokud je to nutné, je možné terasu vytřít mírně vlhkým hadrem. Rozhodně se vyhněte agresivním čistícím prostředkům (saponátům), protože rozkládají a vyplavují lepidlo ze spojů a spárami se tak následně dostává nebezpečná vlhkost pod podlahu. 

Saponáty ne, mýdlo ano

Na olejované podlahy je také dobré jednou za měsíc použít speciální mýdlo (bílé mýdlo na podlahy ze světlého dřeva, přírodní na podlahy ze dřeva tmavého), které má výborné promašťovací schopnosti, díky kterým bude povrch podlahy ideálně chráněn. Takto můžete výrazně prodloužit nejen životnost terasy, ale také její pěkný vzhled. 

 

Napouštění teras

U dřeva impregnovaného napouštědly na bázi kyseliny borité a různých chloridů se údržba nedoporučuje, protože nátěrové hmoty dostatečně nepřilnou k povrchu. Pro změnu u měkkých dřevin se doporučuje napouštět dvakrát ročně. Na napouštění teras se používají speciální olejové nátěry, které se vsáknou do povrchu dřeva a uzavřou póry. Nejúčinnější jsou produkty, které zároveň poskytují i UV ochranu. Neošetřené dřevo totiž mívá vlivem UV záření a povětrnostních vlivů tendenci otevírat póry, takže je pak velmi zranitelné.

Kdy neotálet

Napustit terasu olejem byste měli pokaždé, když podlaha změní barvu - vyšisuje se, zešedne a absorbuje do sebe vodu. To nejsnadněji poznáte, když prkna postříkáte vodou; jestliže se kapky drží na povrchu a vytvoří shluky, podlaha je ještě v pořádku. Pokud se vsáknou, je třeba použít olej. Pokud byla vaše terasa v minulosti zanedbaná a prkna jsou ve špatném stavu nebo se na nich objevuje plíseň, měli byste zakoupit i speciální chemický čistič, který odstraní nečistoty a pomůže obnovit strukturu dřeva. Na natírání olejem vždy používejte pouze měkký (lazurovací) štětec. Po hodině schnutí oleje musíte celou podlahu vytřít suchým hadrem, aby se do něj vsákly zbytky oleje, které by jinak tvořily na povrchu lepkavé mapy. Jaké další materiály můžete použít na terasu, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod