Jsou úplně všude, kam se podíváme. Jak udělat domov bezpečný pro alergika?

 Interier 
15. července 2018 16:31 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kde všude číhá na alergika nebezpečí?  Shutterstock
Mají to těžké v každou roční dobu. Ani léto pro ně není žádnou výhrou. Aby byl alergik co nejvíc v pohodě, musí mít čisté prostředí bez alergenů především doma. Víte, kde všude se skrývá nebezpečí?

Aby byli alergici co nejvíce v pohodě je nutné, aby měli svůj domov zařízený tak, aby byly eliminovány veškeré alergeny a dráždidla. Poradíme vám, jak správně takový byt zařídit.

Ach ti roztoči

Jsou úplně všude, kam se podíváme. I když je vlastně pouhým okem nevidíme. Ale dokáží napáchat poměrně velkou neplechu. Roztoči jsou našimi společníky v každodenním životě a jsme-li alergičtí, mohou nám ten život pěkně znepříjemnit. Musíme se proto snažit, abychom jich kolem sebe měli co nejméně.

Alergeny roztočů z domácího prachu jsou v žebříčku na absolutním vrcholu. Na svědomí mají zejména celoroční alergickou rýmu. 

Čistá postel

Možná bude znít divně, když vás budeme upozorňovat na to, že je nutné mít čistou postel. Ale není čistota jako čistota. Prádlo může být čerstvě vyprané a stejně nám v peřinách dobře nebude. Jak tedy na to? Každý den větrejte. Můžete-li, nechte okna alespoň pootevřená celý den, ideálně i v noci. Pokud to možné není, pak větrejte alespoň nárazově ráno a večer.

Ještě lepší variantou je pověšení peřin i polštáře na venkovní sušák, kde se budou celý den větrat. Důležité je větrání lůžkovin rovněž před spaním. Alespoň půl hodiny před ulehnutím do postele bychom měli odestlat a nechat peřiny „volně dýchat“. Mimochodem, ono zastýlání peřin a ještě navíc přikrytí dekorativním přehozem je velmi nehygienické. Právě takové prostředí nahrává roztočům, aby jim u vás bylo dobře. Budete-li větrat, roztoči se raději vypraví jinam.

Přikrývky by měly být ideálně z dutého vlákna. Pokud jste alergici, peřiny plněné pravým peřím vám rozhodně dobře neudělají. K dispozici jsou v obchodech nejrůznější materiály pro alergiky, které omezují roztočům možnost v klidu se do peřin uvrtat.

Když se pustíte do praní lůžkovin, měli byste tak činit při teplotě nejméně 60 stupňů Celsia. A prát povlečení je vhodné alespoň jedenkrát za čtrnáct dní. Samotné peřiny a polštáře pak vyperte minimálně jednou za čtvrt roku. Mimochodem, pokud nevíte, jakou postel sehnat, poradíme vám.

Pryč se záclonami a závěsy

Jste-li favorité klasických záclon, nechte si zajít chuť. Pokud vám diagnostikovali alergii, pak vás látky na zdech budou jen dráždit. Pořiďte si raději žaluzie. Dnes se dělají už ve spoustě odstínů i materiálů. K dispozici jsou jak hliníkové, plastové, tak i dřevěné. U jejich nákupu se dívejte především na to, jak snadno nebo těžko se budou čistit a podle toho vybírejte. 

Žádné textilie na zemi

Stejně jako u záclon a závěsů to platí i v případě podlah. Zapomeňte na koberce, zvláště ty s vysokým vlasem. Nejlepší pro vás bude snadno čistitelná dlažba, plovoucí podlaha nebo parkety. Prach ze země stírejte ideálně každý den, maximálně obden.

Vhodný nábytek

Až půjdete nakupovat nábytek, koukejte na to, aby byl dobře udržovatelný a plně omyvatelný. Vyřezávané dřevo v retro stylu sice vypadá nádherně, ale v drobných rýhách ve struktuře dřeva se drží více prachu a nábytek se pak hůř čistí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008