Na barvě talířů záleží, aneb fígle pro naše jídelny

 Tipy a inspirace 
12. července 2018 11:41 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barva talíře ovlivní množství snězeného jídla Shutterstock
Asi nebude překvapením, že na výběru nádobí, umístění stolu a na dalších okolnostech záleží, kolik jídla skutečně sníme. Několika prostými rozhodnutími můžeme ovlivnit výslednou váhu a stravovací styl. Naučíme vás, jak využít tyto psychologické fígle ve svůj prospěch a prospěch vašich blízkých.

Člověk při svém fungování neuplatňuje jen rozum, ale také emoce. A jsou to právě emoce, které dokážou dost zásadně ovlivnit množství zkonzumované potravy. Přitom zásady, které stačí dodržovat, abychom zásadně ovlivnili svůj styl v jídle, jsou poměrně jednoduché.

Barva a velikost talířů

Všichni víme, že na trhu je celá škála barev talířů a servírovacích misek. Často ale máme doma jen jednu konkrétní barvu a nejčastěji to je barva bílá, případně krémová. To samozřejmě není špatně a většina pokrmů na této barvě talíře vypadá skvěle. Z hlediska psychologického působení je ale dobré, pokud je pokrm na talíři kontrastní a je dobře vidět. Servírujeme-li například bramborovou kaši, hodí se spíš použít tmavší barvy. Kaše na nich lépe vynikne a stačí jí menší množství. Podobně to funguje i u řady dalších jídel založených na moučné či škrobové složce. Naopak u masa je vhodná třeba výše zmiňovaná bílá. Stejně tak i zeleninová obloha na světlejších odstínech skvěle vypadá.

U velikosti talířů zase platí, že čím menší použijete talíř, tím méně sníte. Člověk totiž podvědomě vyhodnocuje míru zaplněnosti talíře. Tento parametr je pro něho důležitější než reálné množství zkonzumovaného jídla. Rozhodně tedy nepořizujte talíře, které mají příliš široké okraje a porce by na nich působila osamělým dojmem.

Dostupnost

Jestliže chcete, aby určitý pokrm byl stolovníky konzumován, je třeba ho umístit tak, aby byl dobře dostupný. Například mísa se zeleninovým salátem položená uprostřed stolu vybízí k přídavkům právě tohoto zdravého pokrmu, zatímco mísa s brambory na vedlejší kuchyňské lince zůstane spíš bez povšimnutí. Podobně nádoba s vychlazenou vodou s kousky citronu a máty na stole se stane atraktivnější tekutinou než slazená limonáda v lednici.

Dostupnost se ale může týkat i naší konzumace v průběhu celého dne. Jestliže máte někde položenou misku s brambůrky či oříšky nebo s jinými pochutinami, zaručeně neodoláte a dáte si. Jestliže naopak takové věci nebudou ve vašem dosahu, snadno si je odpustíte a nebudete se tím ani nijak trápit. Uvádí se, že pouhá dostupnost brambůrků může ovlivnit vaši výslednou hmotnost o téměř čtyři kilogramy za rok.

Místo pro stůl

Nejen místo stolu v restauraci, ale i místo, které mu dáme v našem domově, rozhodne, jak se budeme stravovat. Jestliže si dáte stůl na pěkné místo u okna s nádherným výhledem, máme mnohem větší šanci, že budeme jíst zdravěji. K podobnému účelu nám prospěje i možnost otevřít u stolu okno, či přímo varianta jíst na pěkně upravené terase. Nekombinujte jídlo se sledováním televize, protože to vede k přejídání. Osvětlení volte raději výše zavěšené a přirozené. Pokud večeříte už při umělém osvětlení, zpříjemněte si ho pomocí svíček. Více inspirace pro prostření slavnostní tabule najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47