Černá kuchyně je velmi stylová a do interiéru přinese větší pocit tepla

 Interier 
05. července 2018 11:25 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Černá barva v kuchyni působí esteticky, nadčasově a sofistikovaně Shutterstock
Černá kuchyně, ten název připomíná temné období středověku. Možná zní děsivě, ale není třeba se jej bát. Černá barva je stylová a stejně funkční jako všechny ostatní. Navíc v kuchyni působí esteticky, nadčasově, sofistikovaně a vnese do interiéru větší pocit tepla.

Černá je nejtmavší barva, barva vzdoru a protestu, tmy. Je také symbolem smutku, zániku a smrti. Ve středověku ale platila i za barvu pokory, skromnosti a odříkání se světských radostí, proto byla zvolena za roucha mnichů. Ve východních zemích je zase barvou plodnosti.

Kuchyně v černé barvě je výrazná, silně vizuálně působí. Je samozřejmě rozdíl, jestli je černá barva použita v malé nebo v prostorově velkorysejší kuchyni. Někdy je třeba jen na stole a židličkách. Na kuchyňské lince zase může zvýraznit některé její architektonické prvky.

Nemusíte tak kuchyni odít do černé barvy hned od hlavy až k patě. Působivá bude i perfektní synchronizace. Vzhledem k tomu, že černá je neutrální barva, můžete ji s jinými barvami účinně kombinovat.

Vhodné jsou třeba kombinace s bílou barvou (o bílých kuchyních jsme psali zde), kde kontrast bude vyznívat modernisticky. Vyhněte se jim ale v malých prostorách, kde by mohly působit tvrdě.

Zkuste kombinace či různé doplňky

S černou barvou jdou skvěle dohromady i mosazné či zlaté doplňky. Černé kuchyňské linky mohou být použité v jakémkoliv prostoru, od moderního až po vědecký styl. Ať už si vyberete jednobarevnou černou kuchyňskou linku nebo do ní přidáte trochu jiné barvy, budete se divit, jak vkusná a pěkná bude.

Černá barva je sice v kuchyni stále populárnější, na druhou stranu má ale také své nevýhody. Místnost může působit těžkopádně a tmavě, a to zejména v případě, kdy máte škříňky nad i pod linkou, jako to bývá u většiny kuchyní.

Pokud máte obavy, že v kuchyni nebudete mít dostatek světla, můžete zvolit jako kompromis některou z barevných kombinací nebo třeba světlejší šedou barvu. Šedá je univerzální a kuchyň v této barvě se ani za pár let neokouká a nevyjde z módy.

Pokud byste chtěli mít kuchyň s veselejšími barvami, sáhněte třeba po červené. Dejte ale pozor na to, že se hodí spíše do větších a prostornějších kuchyní, jako jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008