Moderní pomocníci při žehlení: Výrazně vám usnadní a zrychlí práci

 Tipy a inspirace 
25. června 2018 11:52 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žehlicí lis vám výrazně ušetří námahu Shutterstock
Domácí žehlení zažívá řadu změn. Profesionální prádelny nebo mandlovny se možná brzy stanou zbytečnými. Objevuje se stále více nových možností, jak žehlit lépe, a to i v domácnosti.

Žehlení je neoblíbená činnost a ani vyspělá technika tady nedokáže pomoct. Taky si to říkáte? Nemáte pravdu. V poslední době na náš trh dorazilo několik vynálezů, které domácí žehlení výrazně usnadňují a zrychlují.

Žehlicí lis

Prvním takovým prvkem je žehlicí lis. Ten nabízí kvalitu dostupnou dosud jen v profesionálních prádelnách nebo u výrobců oblečení. Jak takový přístroj vypadá?

Domácí lisy mají rozměry menšího žehlicího prkna, ale váží asi deset kilogramů. Prodávají se za ceny od 10 tisíc korun.

V lisu se žehlí tlakem stisku. Prádlo se zespoda nejprve lehce propaří, aby se nežehlilo přesušené. Výhodou je, že se u něj dá pracovat vsedě. Z žehlení proto nebolí páteř, nohy nebo ruce. Lis také šetří čas, protože stlačování je rychlejší než klasické žehlení.

Žehlicí lisy se hodí nejenom k žehlení ložního prádla, ručníků či ubrusů, ale poradí si i s kalhotami, košilemi, halenkami s volány, či dokonce s pleteným oblečením a hedvábím.

Pokud budete chtít žehlit třeba volánky, použijete speciální polštářky, které zabrání úplnému dovření lisu, a tím vzniku nežádoucích skladů - puků. Do lisu je možné dát prádlo i složené.

Žehlička a vysavač v jednom 

Lisem však modernizace žehlení nekončí. Na trhu lze nalézt další výrobky s nezvyklými funkcemi. Jedním z nich je žehlič kalhot, což je plochý přístroj podobný lisu.

Používá se buď samostatně stojící, nebo zavěšený na zdi či boční straně skříně. Vkládají se do něj pouze nohavice kalhot, na nichž je potřeba vytvořit puky.

Přístroj se nedá použít namokro nebo na sušení kalhot po zmoknutí. Výhodou naopak je, že látka nezíská nežádoucí lesk, jak se to stává u klasického žehlení. Žehlič kalhot seženete za 6 až 15 tisíc korun.

Panák vyžehlí košile

Žehlicí automat na košile vypadá trochu jako krejčovská panna na hranolovém podstavci. Košile se na něj jednoduše navléknou podobně jako na věšák.

Žehlí se horkou párou, dá se však použít i suchý vzduch na sušení sak nebo bund. Automat přijde na 25 tisíc korun. O tom, jak si usnadnit žehlení bez moderních vychytávek, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008