I schody ze žuly je potřeba jednou za čas vyčistit. Jak na to?

 Tipy a inspirace 
17. června 2018 16:56 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejefektivnější je čištění ve stínu, hrubé nečistoty odstraňte za sucha Shutterstock
Žula je hornina, které se vzhledem k jejím jedinečným vlastnostem říká věčný kámen. Má vysokou odolnost vůči změnám teplot a vůči špíně, v podstatě nevstřebává vodu. Je velmi pevná a trvanlivá, proto se stala oblíbeným a hojně užívaným materiálem ve stavebnictví. Ale i tento velmi odolný kámen je třeba čas od času vyčistit a renovovat.

Základem je odstranit z žuly nejdříve hrubé nečistoty. Povrch je třeba zamést, popřípadě odškrábnutím odstranit nános. Na leštěný kámen nebude třeba složitějších pomůcek, než je hadr nebo houbička.

Neleštěná žula snese i vyžaduje tvrdší zacházení, ke kterému je nejvhodnější kartáč. Tvrdost kartáče volíme podle hrubosti kamene a míry jeho znečištění. V případě nejistoty lze doporučit vyzkoušet kartáč na malém místě, které není tolik vidět, tím nelze nic pokazit.

Nejefektivnější čištění je ve stínu. Sluncem rozpálený kámen rychle odpařuje aplikované prostředky, které po sobě zanechávají nevzhledné mapy. Hrubé nečistoty se odstraňují za sucha.

Pomohou i domácí čisticí prostředky

Většinu nečistot odstraní kartáč za pomocí běžného saponátu ředěného vodou. Toto čištění bývá obvykle dostatečně účinné, pokud je doplňováno dostatečným oplachem vždy čisté vody a průběžným odmetáním nebo vysáváním nečistot. To je důležité, neboť by tyto nečistoty mohly opět ulpívat na jiných místech.

Je vhodné pamatovat i na běžné domácí pomocníky. Ocet není vhodný jen pro konzervaci a dochucování pokrmů, jeho využití je mnohem širší. Je to účinný pomocník při domácích úklidech, navíc zdravotně a ekologicky nezávadný.

Lze tedy využít i na čištění žulového schodiště a to jednoduše tak, že se přidá do vody při umývání podlah, nebo se neředěný aplikuje přímo na skvrny. Ocet se nechá několik minut účinkovat a poté se spláchne čistou vodou. Jeho nepříjemný pach sám vyprchá.

Jak na odolnou špínu?

Pokud špína stále vystupuje, je vhodné použít čisticí prostředky speciálně určené na tento druh povrchu. Čisticích prostředků je velká řada a lze je zakoupit i v menších baleních pro domácí potřebu. Lze tak využít chemické, ale i přírodní produkty bez obsahu kyselin. Vždy je nutné dbát pokynů na návodu k používání a nezapomínat na ochranné pracovní pomůcky.

S opravdu velkou špínou, rzí, mastnotou a odolnými fleky si poradí už jen agresivnější čistidla s obsahem kyselých látek. Tyto prostředky špínu z povrchu doslova vyžírají a mohou i narušit jejich strukturu. Po takovém ošetření je třeba tuto strukturu opět obnovit a to třeba impregnací nebo lakováním.

Nezapomeňte kámen naleštit či vybrousit

Na leštěný kámen je možné použít i různé druhy běžně dostupných leštěnek. Odstraňují skvrny a dodávají zpět nový a svěží vzhled.

V závislosti na hrubosti žuly lze po základním umytí její povrch zbrousit a dosáhnout tak rovnoměrného odstranění nánosu a zašlých částí. Zvlášť u schodů, které běžným užíváním mají opotřebovanou nejvíce prostřední část, jde broušením zajistit velmi pozitivního estetického výsledku.

Pro správnou údržbu a v rámci péče o žulové schody se doporučuje jejich impregnace. Jak zajistit, aby schody neklouzaly, jsme psali zde. Voděodolná impregnace snadno proniká i do porézních povrchů a vytváří tak na povrchu tenký film, který brání vodě i nečistotám ve vsakování a lze je tak snadno odstranit. Impregnace se provádí na právě očištěný a zcela suchý povrch obvykle pomocí štětce.

Tato péče je doporučována alespoň jednou za pět let. Pokud je schodiště vystaveno povětrnostním podmínkám či větší zátěži, je vhodná aplikace častější.

V posledních letech získává na oblibě takzvaná nanotechnologie, která ošetřuje povrchy na bázi impregnace, zvyšuje tak jejich ochranu a násobně zvyšuje jejich životnost. Takto ošetřené materiály jsou odolné vůči chemikáliím, mechanickému poškození, rzi, ale i biologickým vlivům, jako jsou plísně a podobně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47