Jak přežít doma horko? Základem je správné zastínění

 Interier 
12. června 2018 16:25 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vedro v bytě bývá někdy až nesnesitelné Shutterstock
Teploty se už pohybují kolem třiceti stupňů Celsia a nejen mnozí majitelé podkrovních či panelových bytů přestávají klidně spát. V ložnici totiž mají horko, v němž se jen těžko usíná. Co dělat, aby klima v bytě bylo příjemnější?

Správné větrání je základ

Největší chybou je nechat pootevřené okno po celý den s tím, že odpoledne přece bude na východě či severu chládek, a tak se byt ochladí. Teploty uváděné v předpovědích počasí, tedy i tropické třicítky, se totiž měří ve stínu. Studený vzduch tedy nebude proudit do místností ani skrz okna orientovaná na tyto strany. Zavřete je.

Nezapomínejte také, že se liší i způsob větrání v zimě a v létě. Zatímco v zimě se doporučuje otevřít okno několikrát za den na zhruba pět minut, v létě je pravidlo jiné. Okno otevírejte nejlépe před východem nebo po západu slunce, a to na 25 až 30 minut.

Dobré je vždy otevřít všechna okna. Přinese to dokonalou a také rychlou výměnu vzduchu. Máte-li střešní okna, otevřete i ta. Po uplynutí doporučené doby je zavřete, a nejlépe ještě chraňte zvenku, aby se sluneční paprsky vůbec nedostaly ke sklu.

Vytvořte si v bytě stín

Vytvořte si přes léto umělý stín, například pomocí slunolamů, pergol či markýz. Slunolamy jsou pevné konstrukce skládající se ze svislých či vodorovných lamel, které chrání stavbu před slunečními paprsky. Kromě toho jsou i výrazným prvkem na fasádě.

Pergoly chrání před sluncem nejen dům, ale i vás, když pod nimi sedíte. Ale pozor, při špatném navržení mohou stínit pořád, a zbytečně se ošidíte o jarní a podzimní slunce a jeho teplo. Nechte proto na odborníkovi, aby vypočítal jejich správné umístění. Výška a instalace pak budou takové, aby chránily jen před vysokým letním sluncem.

Nejlevněji vás pak přijdou látkové markýzy, které dokážou snížit množství slunečních paprsků až o devadesát procent, a to jak u rodinných domů, tak třeba na lodžiích a balkonech bytů. K domům a bytům se hodí výsuvné, kdy se látka natáčí na konzoli.

Jak zastínit byt v panelovém domě?

Způsobů předokenního zastínění je hned několik. Účinné proti přehřívání bytu jsou předokenní rolety, které dokážou zachytit až 95 procent tepla ze slunečních paprsků ještě před dopadem na sklo.

Předokenní roleta navíc chrání okno před poškozením i před nechtěnými pohledy zvenčí a dokáže i snížit hluk o tři decibely. Další variantou je venkovní roleta, která nebrání výhledu z okna ven a zachytí až 90 procent slunečního tepla. To platí pro klasická okna i pro ta podkrovní, která přehříváním trpí nejvíce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod