Jak na smrad z cigaret? Zkuste osvědčené babské rady

 Interier 
06. června 2018 15:20 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Odér, který vzniká při kouření cigaret, je velmi nepříjemný Shutterstock
Jakkoliv se může zdát, že obliba kouření je na ústupu, přesto čas od času na kuřáka narazíte. Jak se zbavit nepříjemného zápachu z cigaret v bytě, domě či ve společné kanceláři? Zkuste babské rady.

Odér, který vzniká při kouření cigaret, je velmi nepříjemný. Jak na jiné druhy zápachu jsme psali zde. Vadí nejen nekuřákům, ale dokonce i samotným kuřákům. Zbavit se ho doma, není vůbec jednoduché. Reklamami vychvalované osvěžovače totiž mnohdy nefungují, větrání nestačí a přinutit kuřáka kouřit venku je nadlidský úkol.

Prevence je základ

Když sami nekouříte, neměli byste dovolit kouřit ve vašem bytě nikomu, a to i když jde třeba o rodiče či prarodiče. Nepříjemný zápach se totiž drží v podstatě všude. Drobné částice ulpívají v koberci, čalouněném nábytku, ubrusu, omítce, záclonách i závěsech.

Mnoho lidí ale neví, že cigaretový kouř přirozeně přitahují také žárovky. Každé jejich rozsvícení vede k uvolnění kouřových usazenin zpět do vzduchu. Zbavit se tak zápachu z cigaret neznamená jen dokonalý úklid a vyvětrání, ale i výměnu žárovek.

Život s kuřákem je boj

Pokud jste si za životního partnera vybrali kuřáka, čeká vás mnohem těžší boj. Je potřeba si především jasně stanovit pravidla, která bude partner respektovat. Ideální je, když se bude své zálibě věnovat na balkoně či na terase.

Pokud na to nepřistoupí, základní zbraní proti nepříjemnému zápachu je větrání a kouření u otevřeného okna. Samozřejmostí by měl být i uzavřený nebo pískem naplněný popelník, popřípadě nádoba s vodou, ve které je možné nedopalek utopit.

Pachy pochytají různé domácí lapače

Pomoci vám mohou látkové nebo papírové sáčky naplněné jedlou sodou nebo mletou kávou, misky s octem rozmístěné po bytě nebo poschovávané dřevěné uhlí. Skvělé absorpční vlastnosti mají i slupky od pomerančů, citronů, mandarinek, limetek či jiných citrusů, které navíc nemusíte schovávat.

Skvěle zafungovat může i vonná tyčinka nebo hořící svíčka. Plamen totiž dokáže pohltit některé uhlovodíky, které kouř z cigaret obsahuje. Rychlou pomocí může být i zapálený bobkový list.

Velmi nápomocné mohou být i vhodné pokojové rostliny. Vzduch nejenže zvlhčí, ale i pohltí škodliviny, které při kouření cigaret vznikají. Vhodnou volbou může být například tchýnin jazyk, aloe, juka, dracéna či gerbery. Nejlepší rostlinou je však fíkovník, který neutralizuje dým.

Z bytu po kuřákovi všechno odstraňte

Pokud se stěhujete do bytu po silném kuřákovi, musí všechno pryč! Oškrábejte omítku a zeď umyjte mýdlovou vodou. Okna umyjte octovou vodou nebo vodou smíchanou s pár kapkami citronu. A v neposlední řadě vyměňte žárovky!

Ideální je také vystěhovat nábytek. Pokud si přece jen chcete nějakou skříň či jiný kousek nechat, ošetřete jej leštěnkou. Koberce vyperte nebo je vyčistěte pomocí jedlé sody, která skvěle absorbuje pachy. Pryč by měly jít i všechny bytové textilie. Čalouněný nábytek, který si chcete nechat, raději svěřte do rukou odborníků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?