Tupé nůžky? Pomůže vám obyčejný alobal nebo špendlík

 Tipy a inspirace 
02. června 2018 11:46 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tupé nůžky papír spíše rozžvýkají než ustřihnou Shutterstock
Tupé nůžky jsou pro zlost. Papír rozžvýkají a nehty jen roztřepí. A brousírna v blízkosti žádná. Nejjednodušší je poradit si s tím sám. A možná se budete i divit, co všechno vám dokáže nůžky nabrousit.

Naši předkové si uměli vždy a se vším nějak poradit, a některé jejich metody používáme dodnes. A možná vám některé z nich budou připadat i trochu neuvěřitelné, ale skutečně fungují. Stačí si vybrat některou z nich.

Smirkový papír

Sežeňte si kus smirkového papíru. Smirkový papír o hrubosti 150 - 200 vám bude stačit, ale klidně můžete vzít na pomoc i papír s větší zrnitostí. Přehněte jej napůl tak, aby jeho hrubá strana byla ohnutá směrem ven. Díky tomu se při stříhání papíru budou brousit oba břity zároveň. Pak začněte stříhat. Nastříhejte dlouhé, úzké pruhy papíru a uvidíte, že s každým střihnutím jsou nůžky ostřejší. Pruh papíru vždy ustřihněte jedním dlouhým pohybem. Začněte u středu nůžek a dostřihněte až k jejich špičce. Nakonec nůžky otřete vlhkým hadříkem nebo papírovým ubrouskem, abyste se zbavili zbytků zrnek z papíru.

Kousek alobalu

Jestli nemáte po ruce smirkový papír, postačí vám bohatě alobal, který má v domácnosti široké uplatnění. Utrhněte si delší kousek, který několikrát podélně přehněte, aby vám vznikl dlouhý, silný, poskládaný pruh. A stejným způsobem jako v prvním případě nastříhejte z alobalu tenké proužky, dokud jej zcela nerozstříháte. Používejte dlouhé střihy od středu až ke špičce nůžek. O dalším použití alobalu jsme psali zde.

O sklo

Pomoci k pěknému ostří vám může obyčejná sklenice. Nasaďte nůžky zvenku na sklenici, otevřete je doširoka a pomalu začněte nůžky svírat tak, aby jejich hrany kopírovaly obvod sklenice. Je to stejný pohyb, jako kdybyste stříhali papír či látku. Použijte na nůžky lehký tlak a nechte sklenici, ať brousí za vás. Počítejte s tím, že sklenici můžete poškrábat, takže použijte takovou, kterou můžete zničit.

S pomocí špendlíku

Tato metoda je podobná jako broušení o sklenici, avšak za použití menšího nástroje. Budete stříhat do špendlíku. Ten vložte mezi ostří nůžek a začněte jimi dělat pohyby, jako kdybyste chtěli stříhat. Ostří vám bude sjíždět po špendlíku. Nezapomínejte ani na špičku. Pokud nemáte po ruce špendlík nebo jehlu, postačí vám i menší šroubovák.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008