Oživte interiér nábytkem ve tvaru písmen. Vyrobit ho zvládnete i sami

 Tipy a inspirace 
24. května 2018 15:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nábytek ve tvaru písmen působí velmi originálně Pinterest
Přemýšlíte, jak oživit svůj byt? Možná vás nadchne nábytek ve tvaru písmen. Má v sobě vtip, hravost a nápaditost. Navíc se hodí do jakékoliv místnosti. A pokud toužíte po naprostém originálu, jednoduše si nábytek vyrobte sami, poradíme, jak na to.

Každého čas od času napadne změnit vybavení bytu. Pokud jste alespoň trochu šikovní a nechybí vám kreativita, může být nábytek ve tvaru písmen to pravé pro vás. Když si ho navíc vlastnoručně vyrobíte, ušetříte nějakou tu korunu a ještě získáte kousek, který nikdo na světě mít nebude.

Nábytek ve tvaru písmen se dá vyrobit ze dřeva, ale klidně lze použít i MDF desky, které jsou k dostání v každém hobby marketu. Jejich výhodou je dobrá opracovatelnost (broušení, hoblování, vrtání atd.), možnost frézování v ploše i hraně, jsou vhodné pro barvení i lakování a mechanické, technologické i fyzikální vlastnosti jsou srovnatelné s masivním dřevem. O dřevotřískových deskách jsme blíže psali zde. A jak může takový nábytek ve tvaru písmen vypadat, se můžete inspirovat v naší fotogalerii.

Potřebný materiál

Například na nábytek ve tvaru písmene A budete potřebovat:

  • MDF surové 12/13 mm
  • 1 x kryt 700 x 274 x 13 mm
  • 2 x bočnice 887 x 274 x 13 mm
  • 1 x spodní strana krytu 500 x 274 x 13 mm
  • 2 x střední díly 500 x 274 x 13 mm
  • 4 x vnitřní strany 350 x 274 x 13 mm
  • 2 x nohy 74 x 274 x 13 mm
  • 4 x svislá obkladová deska 900 x 100 x 13 mm
  • 4 x vodorovná obkladová deska 500 x 100 x 13 mm
  • 5 x hranol smrk 2500 x 44 x 24 mm přiřízněte pro:
  • 2 x kryt dlouhého držáku 650 x 44 x 24 mm
  • 4 x bočnice pro krátký držák 170 x 44 x 24 mm
  • 4 x bočnice pro dlouhý držák 780 x 44 x 24 mm
  • 2 x držáky na spodní stranu krytu 600 x 44 x 24 mm
  • 4 x držáky horních vnitřních stran 300 x 44 x 24 mm
  • 4 x držáky na střední díl 600 x 44 x 24 mm
  • 4 x držáky spodních vnitřních stran 300 x 44 x 24 mm
  • 2 x držáky noh 170 x 44 x 24 mm
  • Univerzální šrouby JD Plus, ca. 116 kusů 4 x 40 mm

Po ruce je třeba mít i toto nářadí:

  • skládací metr
  • tužka
  • brusný papír (zrnitost 120)
  • okružní pila
  • aku šroubovák
  • vrtačka s vhodným třímilimetrovým vrtákem do dřeva a zápustným nástavcem

Jak na to

Pokud se bojíte, že byste nábytek bez podrobného návodu nezvládli, inspirujte se následujícím postupem.

Krok 1

Položte kryt na rovnou plochu. Umístěte oba držáky na dlouhé strany krytu. Širší plocha přitom bude přiléhat ke krytu. Položte držáky tak, aby ležely v zarovnání s vnějším okrajem a středem dlouhé strany krytu. Držáky ke krytu přišroubujte vždy 3 x z vnější strany. U vnějších šroubových spojů je smysluplný boční odstup cca 5 cm, třetí šroubový spoj se provede uprostřed mezi ně.

Krok 2

Nyní vezměte bočnici a ke každé krátké straně bočnice přiložte krátký držák tak, aby ležel v zarovnání s vnějším okrajem. Položte bočnici vždy doprostřed ke krátké straně bočnice (cca 5,2 cm boční odstup) a spodní lištu posuňte o 1,3 cm dovnitř. Krátké bočnice přišroubujte vždy pomocí 2 x S1 z vnější strany k bočnici. Nyní na každou dlouhou stranu bočnice položte dlouhý držák doprostřed mezi dvě krátké bočnice tak, aby ležel v zarovnání s vnějším okrajem (cca 5,3 cm boční odstup). Držáky přišroubujte vždy pomocí 3 x S1 z vnější strany k bočnici. U vnějších šroubových spojů zachovejte boční odstup cca 5 cm Třetí šroubový spoj se provede uprostřed mezi ně. Tyto kroky zopakujte s ostatními díly pro druhou bočnici písmene.

Krok 3

Postavte první zhotovený kryt na dlouhou stranu a položte vytvořené bočnice z Kroku 2 na každou čelní stranu krytu tak, aby ležely v zarovnání s vnějším okrajem, držáky budou ukazovat směrem dovnitř. U bočnic by zarovnaná strana měla přiléhat k desce krytu. Spojte kryt shora vždy pomocí 2 x S1 s každou krátkou přídržnou lištou bočnic. U šroubových spojů zachovejte boční odstup cca 6 cm a umístěte je doprostřed přídržných lišt (cca 1,2 cm). Nyní položte svislou lištu na stranu konstrukce tak, aby vnější a horní hrana ležela v zarovnání s deskou krytu nebo příp. na bočnici. Desku přišroubujte pomocí 3 x S1 z vnější strany ke svislému držáku. Vnější šroubové spoje se provádí s odstupem cca 7 cm od horního, popř. spodního okraje. Třetí šroubový spoj se provede uprostřed mezi ně. Přitom zachovejte odstup od vnějšího okraje cca 2 cm.

Krok 4

Nyní na konstrukci přiložte desku vodorovně tak, aby horní okraj byl v zarovnání s krytem a přiléhal ke svislé desce. Desku přišroubujte zvenku pomocí 2 x S1 k držákům krytu. Za tímto účelem si zvolte boční odstup cca 5 cm a odstup od horního okraje krytu cca 2 cm. Poté přiložte svislou desku v zarovnání s vodorovným obkladem a vyrovnejte kryt podle krytu v zarovnání s horním okrajem a bočnicí. Lištu přišroubujte stejně jako na druhé straně pomocí 3 x S1 z vnější strany k držákům bočnice (viz Krok 3). Otočte konstrukci na druhou stranu a zopakujte popsané kroky.

Krok 5

Nyní přimontujte držáky ke spodní straně krytu. K tomu položte držáky naplocho tak, aby byly vždy v zarovnání s horními okraji každé dlouhé strany spodní strany krytu. Položte držáky doprostřed spodní strany krytu tak, aby na každé straně vznikl pěticentimetrový přesah. Držáky přes spodní stranu krytu přišroubujte vždy pomocí 3 x S1 z vnější strany k tomuto. U vnějších šroubových spojů zachovejte boční odstup cca 5 cm, třetí přimontujte doprostřed mezi ně.

Krok 6

Zasuňte hotovou spodní stranu do korpusu tak, aby držáky ukazovaly směrem do korpusu a spodní okraj spodní strany krytu přiléhal a ležel v zarovnání se spodním okrajem vodorovné desky. Nyní skrz držáky přišroubujte vždy zvenku spodní stranu pomocí 1 x S1 k oběma svislým obkladům. U šroubových spojů činí odstup od horního okraje desky cca 8 cm. Boční přesazení u šroubových spojů činí cca 2,5 cm. Nezapomeňte přišroubovat spodní stranu i protilehlé strany pomocí 1 x S1.

Krok 7

Pro horní vnitřní obklad poté namontujte na vnitřní stranu dva držáky. Postupujte jako v kroku 4. Držáky přišroubujte vždy pomocí 2 x S1. U šroubových spojů zachovejte boční odstup cca 4 cm. Opakujte.

Krok 8

Poté zasuňte montovanou desku tak, aby ležela mezi deskami v zarovnání. Držáky přitom budou ukazovat směrem do korpusu, držák bude ležet u nohy korpusu. Spodní okraj desky musí být pečlivě zarovnán ke spodnímu okraji desek. Díl přes desky spojte vždy pomocí 2 x S1 z obou stran s držáky. Šroubové spoje proveďte s odstupem od spodního okraje desky cca 5, popř. 30 cm a bočním odstupem cca 2 cm. Tento postup zopakujte i na protilehlé straně. Poté otočte korpus na kryt.

Krok 9

Položte podlahové desky do otvoru na držáky. Desky přišroubujte vždy pomocí 2 x S1. Nakonec špachtlí zahlaďte viditelné šroubové spoje a ještě jednou zkoste hrany. V návaznosti na to můžete provést nátěr barvou. Řiďte se podle údajů od výrobce. Podle výše popsané montáže můžete rovněž zhotovit i ostatní písmena. Předem si ještě jednou přesně změřte potřebné díly.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod