Způsobů, jak pověsit záclony, existuje několik. Každému vyhovuje něco jiného

 Interier 
23. května 2018 12:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Záclony lze pověsit různými způsoby Shutterstock
Záclony dokáží každý byt zútulnit, navíc jsou praktickým doplňkem - vhodně zastíní okno proti slunci i zvědavým lidem. Někdo miluje záclony dlouhé, jiný krátké. Ať už zvolíte jakékoliv, je třeba se zamyslet nad tím, jak záclony doma zavěsíte. Možností je několik.

Nestačí jen koupit záclony podle svého vkusu, přijít domů, vybalit a pověsit. Právě způsob věšení hraje podstatnou roli. Existuje totiž několik možností a vy si musíte dopředu zvážit, která z nich bude nejlépe pasovat právě vám. O nejčastějších chybách, kterých se lidé při výběru záclon dopouštějí, jsme psali zde.

Kolejnice

Ať již se jedná o kovové či plastové kolejnice, jednořadé či víceřadé: záclonové kolejnice nabízejí snadnou montáž a zcela individuální použití díky rozmanitému výběru jednotlivých tvarů.

Každý systém kolejnic má své vlastní optimalizované příslušenství pro zavěšení a montáž a také pojezdová kolečka a háčky, kluzáky, záslepky a zarážky.

Záclonové kolejnice se zpravidla montují na strop. Nicméně máte prostory s velmi vysokými stropy, ale přesto se nechcete vzdát plošných závěsů? Žádný problém: Za tímto účelem existují nejrůznější kolejnicové systémy, které lze namontovat za záclonovou tyč.

Záclonové tyče

Mají-li působit vaše záclonové závěsy také dekorativně, může vám vyhovovat pověsit záclony na záclonové tyče. V dnešní době existuje velký, rozmanitý výběr tyčí nejrůznějších délek, materiálů, tvarů a barev.

Zejména koncové části tyčových systémů nabízejí velké množství individuálního designu, který vytvoří optimální soulad mezi vaším záclonovým závěsem a stylem zařízení. Ať již se jedná o jasné geometrické tvary či hravé prvky – výběru se meze nekladou. Záclonové a závěsové tyče jsou většinou koncipovány jako jednořadé, k dispozici jsou nicméně také víceřadé varianty.

Minimalistické řešení

Upřednostňujete-li minimalistické řešení, které je moderní či bez ozdob, pravděpodobně vám padne do oka lankový systém. Ten sestává z vysoce zatížitelného ocelového lanka a příslušného koncového a středového upevnění.

A i u lankových systémů si můžete vybrat z celé řady kreativních prvků pro koncovky, které vzniklému celku dodají mimořádný vzhled. Kdo to má nicméně rád zcela jednoduché a puristické, může si pořídit závěsná lanka bez jakýchkoliv příkras.

Lankové systémy jsou ideálně vhodné pro zavěšení tenkých, lehkých a průsvitných záclon. Díky nim můžete nenáročně „přemostit“ také velké vzdálenosti a obložit okenní průčelí závěsy o délce až osmi metrů pouze pomocí jednoho rámového středníku.

Montáž lankového systému

  • konec lanka připevněte odpovídajícím upevněním na stěnu či strop
  • na ocelové lanko navlečte kroužky nebo klipy pro upevnění závěsu
  • nyní zavěste volný konec na volno do druhého upevnění
  • opatrně napínejte lanko otáčením upínacího šroubu – lanko bude ideálně napnuté, až bude celý natažený závěs napnutý zcela do roviny.

Pozor: Budete-li na lankový systém věšet příliš těžké látky, může se lanko prověsit, a při příliš velkém napnutí také prasknout!

Všechny popsané upevňovací systémy se kotví do zdi popř. na strop pomocí vhodných hmoždinek a šroubů. Při montáži dbejte na: průběh elektrického či vodovodního vedení a roletových schránek. Kromě toho byste měli při montáži dbát na ráz vašich stěn a zatížitelnost tyčí a vašich závěsů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod