Nejčastější chyby, kterých se lidé dopouští při zařizování obýváku. Patří k nim i tento nešvar

 Interier 
22. května 2018 14:26 / Šárka Sokolská
  11
📷
6 fotografií v galerii
Vyhněte se nejčastějším nešvarům při zařizování pokoje Internet
Obývací pokoj je místnost, kde trávíme většinu volného času. A proto si při zařizování tento pokoj zaslouží poměrně velkou pozornost. Ale často se v něm dopouštíme chyb, které mu ubírají na útulnosti i pohodlí.

Pohovka, konferenční stolek, nábytková stěna, koberec a dekorace. To jsou nejběžnější kusy nábytku, které si pořizujete do obývacího pokoje. Výsledkem toho všeho by měl být pokoj, který je příjemný a útulný. Jenomže ne vždy je konečný dojem skutečně takový, jaký byste si přáli. Kde se stala chyba?

Přehnaná barevnost nebo nuda

Jedním z častých prohřešků je špatná volba barvy. Některé obývací pokoje tak v závěru vypadají, jako by se tam přehnala barevná bouře, a nebo je to naopak neobyčejná nuda v podobě bílých stěn a světlého nábytku. Nesnažte se násilím udělat obývací pokoj co nejveselejší, například skrze žlutou, oranžovou nebo třeba červenou, ale také nedovolte, aby se utopil v bílé nebo béžové.

Příliš velký nábytek

Vždy, když se vydáte kupovat nábytek, pokaždé mějte na paměti velikost vašeho pokoje. Protože pokud se rozhodnete pro velkou pohovku, kterou se však budete snažit nacpat do malého panelákového bytu, výsledek bude příšerný. Jednak tím opticky zmenšíte celý pokoj a pohodlí se z něj také vytratí.

Koberec přes celou místnost

Tak toto je jeden z nejčastějších nešvarů českých domácností. Chybná je totiž často ta domněnka, že položením koberce přes celou podlahu bude pokoj útulnější. Jenomže nebude. Hlavně pro alergiky to taky není žádná výhra, proto toho, kdo to má vysávat nebo čistit už vůbec ne. Navíc na velké ploše koberce budou brzy patrné stopy, kudy se chodí, kde jaké křeslo stálo moc dlouho, takže jeho nožičky vytlačily důlky do koberce. Lepší tedy je vybírat kusové koberce a dávat je do míst, kudy se tolik nechodí. A nebojte si i koberců s vysokým vlasem. I ty se dají čistit. O tom jak, jsme psali zde.

Akce hrrrr!

Pokud se chystáte zařídit si obývák za jeden den, není to moc dobrý nápad. Velmi často totiž kýžený výsledek nedopadá dobře, protože obvykle koupíte věci, o kterých zjistíte, že se mezi sebou nedají kombinovat a nemáte je ani kam dám. Proto vždy nejprve nakupte větší kusy nábytku, jako jsou pohovky, křesla, jídelní stoly, židle, skříňky. Až potom kupujte lampičky, konferenční stolky, taburety, závěsy a dekorace všeho druhu.

Nábytek u stěn

Další, a bohužel velice častá chyba českých domácností, která se však dá poměrně snadno napravit. Nábytek ke stěnám nepatří. Ubíráte tak vzdušnosti obývacího pokoje a vytvoříte uprostřed místnosti bezradný prostor. Obývací pokoj není taneční sál, není potřeba, aby se v něm dalo běhat. Nicméně zkuste se trochu zamyslet, jak jinak by se některý kus nábytku dal umístit. Třeba i pohovka. Pochopitelně nesmíte nábytek rozmístit tak, že se cestou od knihovny k pohovce budete brodit přes kdovíco, nicméně obložit stěny nábytkem je cesta do pekel nepohody.

Muzeum místo obýváku

Samozřejmě, že každý má doma řadu fotek, s kterými se chce pochlubit před návštěvou, a kromě nich také nějakou tu grafiku nebo malbu či kresbu. Některé se nám líbí, na jiné máme hezké vzpomínky. Nesnažte se ale dělat z obýváku muzejní galerii, kde budou stěny kolem dokola ověšeny obrázky či fotkami. Pečlivě vybírejte, co na stěny přijde. Menší fotky můžete umístit i do předsíně, chodby, kuchyně nebo ložnice. Pro obývák nechte umění, velkoformátové fotografie a méně osobní snímky.

Přehnaná snaha o útulnost

Obývák by měl být nejútulnější z celého bytu. Ale pozor. Útulnost neznamená mít pokoj obskládaný polštáři. To mu rozhodně pohodlnosti nepřidá. Nikdy to nepřehánějte s dekoracemi, nenechejte se také zbytečně zlákat aktuálními trendy. Zbytečně moc polštářů bude akorát překážet, stejně jako moc koberců nebo lampiček s tlumeným světlem. Všeho s mírou. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47