Cigaretové nedopalky možná najdou využití ve stavebnictví. Neuvěříte, k čemu mohou sloužit

 Tipy a inspirace 
13. května 2018 14:43 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Cigaretové nedopalky mohou sloužit dobré věci Shutterstock
Cigaretové nedopalky doslova zaplavují náš svět. Podle některých studií generují ročně až 1,2 milionu tun toxického odpadu. Není proto divu, že vědci přemýšlejí nad tím, jak nedopalky proměnit v něco užitečného. A zdá se, že na to přišli - cigaretové špačky by mohly sloužit ve stavebnictví.

Někteří vědci se recyklací cigaretových nedopalků věnují už dlouhé roky. Některé nápady jsou velmi zajímavé a podle odborníků mají velkou šanci na realizaci v praxi.

Vajgly jako izolace

Například jeden londýnský vědec si všiml, jak ptáci velmi často využívají při stavbě svých hnízd právě cigaretové nedopalky. A to už byl jen krůček k tomu zabývat se vážně myšlenkou, že by se vajgly mohly proměnit v tepelnou izolaci. O mýtech, které kolem izolace kolují, jsme psali zde.

Celý proces zužitkování cigaretových špačků přitom vypadá velmi jednoduše. Namísto toho, aby putovaly na skládku, budou po sesbírání sterilizovány, rozdrobeny a následně znovu využity pro tvorbu izolačních polštářů.

Bytové doplňky z cigaretových špačků

Zajímavý nápad na využití nedopalků se zrodil také v hlavě amerického podnikatele Toma Szakyho. Zahájil vůbec první program zaměřený na recyklaci nedopalků od cigaret. Rozhodl se z nich vyrábět recyklovaný nábytek.

Dobrovolníci  v mnoha zemích sbírali nedopalky a zasílali je na pobočku firmy TerraCycle. Společnost vajgly sterilizovala a rozebrala - papír a tabák skončily v kompostu. Acetát celulózy používaný ve filtru, tedy plast, byl rozpuštěn a znovu použit na nové produkty. Vznikl tak nejrůznější nábytek či bytové doplňky. Například na výrobu jednoho popelníku je zapotřebí 1 000 až 2 000 nedopalků, na plastové zahradní křeslo asi přes 200 tisíc špačků. Podle Toma Szakyho odhodí lidé ve světě ročně jeden až dva biliony nedopalků, o výrobní materiál tak nouze není.

Cihly z nedopalků

Využitím nedopalků se zabývají také australští vědci z melbournské univerzity. Už před lety zdejší vědci zjistili, že pálené cihly s příměsí nedopalků mohou šetřit energii.

Cihly obsahující nedopalky mají podle australských vědců mnoho benefitů. Jsou lehčí, mají lepší izolační funkci a tím zlevňují vytápění budov.

Asfalt s vůní cigaret

Stejní vědci z australské RMIT University, kteří vyrobili cigaretové cihly, přišli i na další nápad, jak tento toxický odpad využít. Jednoduše vajgly nacpou do silnic.

Testy ukázaly, že asfalt s příměsí nedopalků dokáže skvěle izolovat jejich toxicitu a zároveň tato směs přijímá mnohem méně tepla než čistý asfalt.

Mezi nebezpečné chemikálie z nedopalků patří například arsenik, chrom, nikl nebo kadmium. Tým nedopalky zabalil do parafínového vosku a klasického asfaltu, který se používá pro stavění silnic. Chemikálie zůstaly uzavřené vevnitř a nedocházelo k žádnému úniku. Nově vytvořený asfalt unesl plný provoz a zároveň absorboval méně tepla než jeho klasická varianta. Toho se dá skvěle využít ke zmírnění efektu tzv. tepelného ostrova ve městech. Dochází k němu tam, kde je málo zeleně. Hlavní příčinou je překrytí trávy a vegetace asfaltem či budovami. Výsledkem je, že zejména v noci, ale i ve dne, je ve městech vyšší teplota než na venkově, kde je zeleně přirozeně více - běžný asfalt totiž déle drží teplo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve