Máte věčně začouzené sklo u krbu? Víme, jak tomu předejít i jak sklo jednoduše vyčistit

 Tipy a inspirace 
29. září 2018 12:44 / Marie Popelková
  18
📷
4 fotografie v galerii
Krása ohně v krbu vynikne jen díky čistému sklu Depositphotos
S nástupem chladnějšího počasí se v řadě domácnostech opět začíná topit v krbu. Jenže teplo a uklidňující pohled do ohně s sebou přináší i jedno nutné zlo - čistit krbové sklo. Někdo ho má tak černé, že pokud chce plameny vůbec vidět, musí sklo čistit každý den. Přitom stačí dodržet pár zásad a bude stačit vypulírovat sklo tak jednou za měsíc.

Kdo se jednou pustil do čištění krbového skla, ví, že to není žádný med. Usazené saze jdou často jen těžko odstranit a mnohdy je s čištěním skleněných dvířek spojen i nepořádek, který po drhnutí skla vznikne. Možná ale jen volíte špatný postup nebo nevhodné přípravky. I začouzené krbové sklo lze totiž čistit bez větších problémů.

Kvalitní kamna či krbová vložka

Nejlepší je vždy se snažit problému předejít. A jde to i v souvislosti se špinavým krbovým sklem. Pokud si totiž pořídíte kvalitní krbovou vložku či kamna, ušetříte si první polovinu starostí. Podle odborníků pak mnohdy stačí vrhnout se na čištění skla tak jednou za měsíc. Záleží ale samozřejmě na intenzitě používání krbu a dalších aspektech.

Suché dřevo

Druhou polovinu starostí o čisté krbové sklo vyřeší vhodně zvolené dřevo. Suché dřevo vytváří méně sazí a sklo zůstává déle čisté. Podle specialistů je ideální používat dřevo s 15% vlhkostí, jenže vlhkost laik asi horko těžko sám doma změří. Obecně ale platí, že do krbu patří dřevo, které necháte po pokácení alespoň dva roky sušit. O tom, že díky správně uskladněnému dřevu protopíte méně peněz, jsme psali zde.

Na drátěnku i písky zapomeňte

I když kvalitní kamna či krbová vložka a dostatečně suché dřevo hrají v intenzitě zakouření krbového skla hlavní roli, zcela bezúdržbové sklo nikdy nebude. A to ani to, u kterého výrobci vyzdvihují jeho samočistící schopnost. Je ale pravdou, že pokud si pořídíte krb s tzv. Air Wash systémem, bude vaše sklo díky vzduchovému mikrofilmu výrazně před nečistotami ochráněno.

Čas od času je však potřeba sklo vyčistit. I tuto činnost si ale můžete správným postupem a vhodnými přípravky co nejvíce ulehčit. Než se do čištění pustíte, mějte na paměti, že sklo je třeba vždy čistit až ve chvíli, kdy je zcela vychladlé. Vyvarujte se také přípravkům s písky. Drobná zrnka mohou sklo poškrábat, což může vést v krajním případě i k jeho prasknutí. Totéž platí o drátěnkách - těmi sklo raději nedrhněte. Pokud si bez drátěnky neumíte čištění skla představit, použijte zásadně tu umělohmotnou. Ještě lépe ale uděláte, když si pořídíte speciální škrabku na sklo.

Jak vyčistit sklo u krbu

Pokud máte sklo opravdu silně zaneřáděné, podívejte se, jestli u vašeho krbu není možné dvířka jednoduše vyjmout. Čištění je pak snazší, protože čistič můžete nechat v horizontální poloze déle působit bez obav, že vám špína steče na podlahu. Poradíte si ale i v případě, že u vašeho krbu dvířka odejmout nelze. Metod, jak krbové sklo co nejjednodušeji vyčistit, existuje hned několik. Každému se osvědčilo něco jiného.

Jemný popílek

Hodně lidem se osvědčilo čištění skla pomocí jemného popílku. Na mírně navlhčený ubrousek naberete jemný popílek zespod krbu a pomalými krouživými pohyby sklo vyčistěte. Ubrousky je vhodné obměňovat a používat stále nový a nový popílek. Je třeba dbát na to, aby popílek na ubrousku byl opravdu jemný a nenacházely se v něm hrubší části, které by mohly sklo krbu poškrábat. Nakonec se krbové sklo utře suchým čistým ubrouskem.

Novinový papír

Podle babských rad stačí i obyčejný novinový papír (nesmí být ovšem křídový). Ten dobře odstraní nános popele a ještě sklo vyleští. Problém je ale s vyšším nepořádkem, který vzniká od čištění. Nečistoty ze skla odpadávají, proto je dobré pod čištěnou plochu položit další noviny a na závěr ještě okolí vyluxovat či setřít.

Saponát a hadřík

Další metodou je použití saponátu, houbičky a hadříku. Houbičku používejte co nejměkčí, aby se sklo nepoškrábalo. Na závěr sklo vyleštěte suchým hadříkem. Bohužel, i u této metody vznikne mnoho nepořádku.

Speciální čističe

Speciální prostředky pro čištění krbových skel mají složení, díky kterému se saze a další nečistoty snadno rozpustí. Obvykle se na sklo nanese, nechá chvíli působit a pak jen sklo dočistíte hadříkem. Čističe jsou většinou k dostání buď ve spreji, jiné se aplikují ve formě gelu. Gel má tu výhodu, že se nastříká na okno a nestéká.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008