Už víte, čím budete topit v zimě? Tento způsob vám ušetří tisíce

 Technika 
24. září 2018 09:22 / Martina Langová
  6
📷
4 fotografie v galerii
Pořiďte si topení, které bude přímo ohřívat vaše tělo Depositphotos
Odpoutejme se na chvíli od zajetých pravd, že topit v zimě můžeme jen přímotopy, plynovým radiátorem, akumulačními kamny či krbem. Existuje ještě jeden způsob – elegantní, účinný a levný!

V České republice se objevili poměrně nedávno, přesto si už za tu krátkou chvíli stihli zajistit spoustu fanoušků a přívrženců. Infrapanely nejsou jen obyčejné topení. Doma mohou sloužit i jako příjemná dekorace.

Obraz, který topí

Je možné zakoupit obyčejné bílé panely, které se namontují na zeď. Lepší variantou však je poohlédnout se po designových kouscích. Nejsou o tolik dražší než klasické bílé, ale mnohem lépe v místnosti vypadají. Případné hosty u nás pak ani nenapadne, že jde o zařízení, které slouží k vytápění místnosti. Infrapanely jsou dnes k sehnání už téměř všude.

Levný přímotop

Infrapanely jsou na českém trhu poměrně krátkou dobu, tudíž je stále ještě velké množství lidí, kteří je považují za obyčejné přímotopy. Není tomu tak! Zatímco přímotop je jedno z nejdražších topení, které si domů můžeme pořídit, infrapanel naopak šetří. To je i důvod, proč se od klasických přímotopů pomalu ustupuje.

Technologie infrapanelů je známá už téměř padesát let a je léty dávno prověřená. Funguje vlastně na sálavém principu. Neohřívá se tedy vzduch, jako u přímotopů, ale pouze stěny, nábytek a další předměty kolem infrapanelu. I lidi, kteří jsou v místnosti. Plný účinek infrapanelu se dostaví zhruba po patnácti minutách od zapnutí.

Infračervené světlo

Panely tedy působí na všechny strany a všechny předměty kolem. Fungují na principu emisí tepelného vlnění. Teplo začne vznikat až ve chvíli, kdy vlnění na určitý předmět či člověka dopadne. Neohřívá se tedy nic zbytečně a nevznikají ani zbytečné ztráty.

Navíc i u těchto panelů je možno nastavit, jak chceme, aby v místnosti pocitově bylo a jak bychom se chtěli cítit my. Nespornou výhodou infračerveného světla je i to, že jsou panely bezúdržbové. Není potřeba tedy žádné čištění či kontroly nebo revize. Jakmile si je domů jednou nainstalujeme, máme je už napořád bez zbytečných dalších investic.

Příjemné šetření

Pořizovací hodnota infrapanelu je sice o něco vyšší než u klasického přímotopu, zato nám ale už během první zimy ušetří až čtyřicet procent nákladů. Tedy okamžitě ve chvíli, kdy je nainstalujeme na zdi, šetříme již náš rodinný rozpočet. Navíc je nemusíme kupovat hned do všech místností. Je možné každý rok zařídit vždy jednu místnost a postupně takto obměnit topení v celém bytě či domě.

Instalace na zeď

Bát se nemusíme ani případného umístění panelů doma. Žádné montéry na to potřebovat nebudeme. Bohatě postačí čtyři hmoždinky a vruty. A naše rozhodnutí, jestli jej chceme na zdi nebo stropě. Samotný panel se pak zapojuje do běžné elektrické zásuvky.

Zdravotní přínosy topení

Infrapanely mají však mnohem víc výhod. Díky tomu, že zahřívají zdi na teplotu vyšší než je teplota vzduchu v místnosti, nemají absolutně šanci vzniknout případné plísně. Navíc princip, na kterém infrapanely fungují, se s úspěchem již mnoho let využívá v lékařství – ve fototerapii (v inkubátorech či například při léčbě depresí). Je tedy osvědčený a léty prověřený. Záření totiž funguje na stejném principu jako sluneční paprsky

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod