Vybrat správnou sušičku prádla může být pořádný oříšek

 Technika 
07. října 2017 08:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sušička nemusí být žrout energie, k dostání jsou i velmi úsporné modely. Shutterstock
Sušičky prádla jsou skvělým pomocníkem, přesto zatím nejsou v českých domácnostech zas tak běžné. Vybrat správný model není úplně snadné. Abyste mohli sušit prádlo rychle, úsporně a bez problémů, je třeba se zaměřit na celou řadu parametrů.

Není sušička jako sušička. Pokud o pořízení tohoto spotřebiče uvažujete, měli byste o vlastnostech sušiček něco vědět. Lépe se pak rozhodnete, který typ bude vyhovovat právě vám.

Výhody a nevýhody sušičky prádla

Sušení prádla v sušičce je rychlejší. Šetříte svůj čas. Prádlo navíc nemusíte nikam věšet. Prádlo sušené v sušičce si rovněž zachovává barvy, oproti sušení na slunci. Během sušení se do prádla nedostávají žádné alergeny a pyly. Prádlo je naopak zcela čisté. Většinu prádla ze sušičky nemusíte vůbec žehlit. Jednoduše jej složíte a uklidíte. Prádlo je jemné a voňavé i bez použití aviváže během praní. Z prádla se během sušení odstraní žmolky, chlupy a vlasy. Pokud máte domácího mazlíčka, budete nadšeni. Sušičky s refresh programem dokáží odstranit i pach z oblečení, třeba když přijdete ze zakouřené místnosti. Navíc díky tomu, že prádlo nevisí všude po bytě, vyvarujete se nadbytečné vlhkosti v místnosti, která může být i zdrojem plísní.

Co se týče nevýhod, většinu lidí nejspíš napadne vyšší spotřeba elektřiny. Tento problém se dá elegantně vyřídít tím, že si koupíte úsporný spotřebič - to ovšem zahrnuje vyšší pořizovací náklady.

Přední plnění

Většina modelů na trhu se plní z přední strany, úzké sušičky s horním plněním téměř nenajdete. Důvod je prostý: je prostorově úspornější postavit sušičku na pračku, než mít oba spotřebiče vedle sebe, o komfortu plnicího otvoru ve výši rukou nemluvě. Na rozdíl od většiny praček není problém ani dodatečně přidat prádlo během sušicího cyklu, senzory vlhkosti si jen přizpůsobí dobu sušení. V sušičce prádla navíc nemusíte sušit pouze běžné prádlo. Stačí k vámi vybranému modelu sušičky dokoupit sušící koš, který se uvnitř, na rozdíl od bubnu, neotáčí. Hodí se tak k sušení bot, případně velmi jemných svetrů. Nebo tak cenných věcí, jako jsou plyšové hračky vašich dětí.

Kombinovat pračku se sušičkou?

Existují také kombinace sušičky a pračky v jednom. V takovém případě získáte další prostor navíc, ale musíte počítat s vyšší spotřebou vody, srovnatelnou s praním, a nutností vyndat před sušením část prádla, pokud jste měli při praní buben plný. Kapacita při sušení je totiž obvykle menší než kapacita pračky. Jinak ale jde o elegantní řešení do menších bytů.

Kondenzační nebo ventilační?

Z hlediska technologie lze sušičky rozdělit na kondenzační a ventilační. Na výsledku sušení rozdíl mezi spotřebiči nepoznáte, liší se ale způsobem, kterým odvádějí horký vzduch. Jakou vybrat?

Kondenzační sušičky

Horká pára, která vzniká při sušení, se v kondenzačních sušičkách přeměňuje na vodu. Ta se buď ukládá do zásobníku, odkud ji jednoduše vylijete (chytré hospodyňky ji pak používají místo destilované vody do žehliček), nebo lze vodu odvádět přímo do odpadu -  nemusíte doma tedy nic bourat ani přestavovat. Pokud nebudete využívat sušičku příliš často, vyplatí se vám zakoupit levnější kondenzační sušičku.

Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem

V kondenzační sušičce s tepelným čerpadlem se horký vzduch rovnou chladí a získaná energie se znovu použije. Vzniklý uzavřený cyklus tak je velmi úsporný – spotřeba oproti běžné kondenzační sušičce klesá až o 50 % a díky nižší teplotě je celý proces i citlivější k jemným tkaninám. Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem se hodí pro všechny, kteří suší pravidelně a častěji.

Parní kondenzační sušičky

Žehlíte rádi? Jestli ne, zvažte nákup kondenzační sušičky s parní funkcí. Prádlo suší přímo horká pára, která pronikne látkou, provoní ji a načechrá. Parní sušičky nepotřebují otáčet bubnem, vše obstará pára. Z prádla tak okamžitě mizí záhyby, stejně jako zápach cigaretového kouře.

Ventilační sušičky

Ventilační sušičky (též odvětrávací nebo odtahové) nasávají vzduch, ohřejí ho, nechají ho nasát vlhkost a zase ho vypustí ven. Hodí se tedy do větších prádelen a obecně na místa, kde lze vyvést "výfukovou" trubici ven z domu. Díky ohřevu vzduchu jsou tyto sušičky provozně úspornější než kondenzační z prostého důvodu – vzduch ohřejete snadněji než vodu. Pokud máte velkou koupelnu, kde můžete zajistit odvětrávání, ventilační sušička je ideální volbou.

Nezapomeňte na spotřebu

Ohřev vzduchu je přeci jen energeticky náročný proces, je proto důležité zkontrolovat před nákupem sušičky její energetický štítek. Většina modelů (i včetně velmi kvalitních), se dostane do energetické třídy A++, špičkové modely pak dosahují i na nejúspornější třídu A+++, což bylo ještě před pár lety nemyslitelné.

Sušičku však nelze chápat jako oddělený spotřebič. Pokud máte např. starou pračku, která nedokáže pořádně vyždímat prádlo, úsporná sušička ke snížení nákladů na provoz příliš nepomůže.

Kolik za sušení zaplatíte?

Na kolik peněz takové sušení přijde? Samozřejmě hodně záleží na kvalitě sušičky, četnosti sušení, ale také na zvoleném programu. Přesto lze nákupem kvalitní sušičky ušetřit. Kondenzační sušičky bez tepelného čerpadla se, přes nízkou pořizovací cenu, jednoduše nevyplatí.

Oproti kvalitnějším modelům nejenom, že nabízejí méně programů a tím i možností, ale již po dvou letech provozu se jejich nákup může ukázat jako neekonomický. Každý další rok provozu se finanční nevýhodnost levné sušičky ještě více prohlubuje. Kvalitní sušička s tepelným čerpadlem tak svojí vyšší cenu po několika letech díky nízkým provozním nákladům obhájí. Z dlouhodobého horizontu se tedy finančně rozhodně vyplatí koupit kvalitnější a úspornější model.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47