Nezapomeňte ošetřit bambusové rolety, aby nepodlehly plísním

 Tipy a inspirace 
06. října 2017 06:57 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Deštivé počasí může venkovním roletám uškodit. Shutterstock
Přírodní materiály mají mnoho výhod, je ale nutné je správně ošetřit. Jinak mohou podléhat plísním a různým kazům. Pečlivost je nezbytná zejména u venkovních rolet z bambusu. Ve vlhkém prostředí je může plíseň zcela zničit.

Žaluzie z bambusu a ze dřeva jsou velmi elegantní a dodávají domovům punc přírodní exotiky. K dostání jsou v několika šířích lamel a ovládají se téměř stejně, jako klasické žaluzie. Dražší typy jsou ošetřeny olejem a odolávají tak nejrůznějším chorobám i zubu času. Pokud ale zakoupíte běžnou kusovou roletu, pravděpodobně namořená nebude a ošetření je tak na vás.

Bambus má mnoho výhod 

Bambusové a dřevěné žaluzie nelze používat v místnostech, kde je vlhko, nebo ve venkovních prostorách v dešti apod. Ošetřené dřevo i bambus je ale možné dát i do koupelny. Všeobecně odborníci tvrdí, že bambus přijímá vlhkost mnohem méně, než dřevo. Navíc do sebe nenasává pachy, je velmi lehký a i pevný. Přesto je potřeba i bambusové rolety ošetřit. 

Ošetření olejem 

Chcete-li mít krásné přírodní rolety, je třeba je namořit speciálním voděodolným olejem, který bambus dokáže vsáknout. Můžete tak předejít plísním, které se objevují ve vlhkém období (třeba na podzim a v zimě). Je důležité, abyste aplikovali jenom tenkou vrstvu oleje. Příliš mnoho nátěru udělá povrch lepkavým. Venkovní stínící roleta by se měla ošetřit olejem na dřevo každý rok. Ideálně na podzim, ještě před nástupem deštivého období. Nedoporučuje se lakovat, protože vlákno ztvrdne a rolety pak nelze srolovat. Na zimu pak můžete rolety z přírodních materiálů schovat do suchách prostor.

Čištění je složité

Pokud již vaše rolety zasáhla plíseň, je třeba rychle jednat. Při výrazném postižení totiž lamely prakticky nejdou vyčistit. Vyzkoušet můžete ocet s horkou vodou. K údržbě lamel se nesmí používat chemická rozpouštědla nebo vaporizer. Lamely se také nesmí čistit drátěnkou. Doporučeny jsou čistící a konzervační prostředky určené na dřevo.

Využití bambusu

Bambus má velmi široké použití. V minulosti se využíval i k výrobě zbraní a nástrojů. V jihovýchodní Asii z něj doposud staví celé domy a výškové budovy. Z bambuových tyčí se dá na zahradě dělat mnohé. Včetně okrasných plůtků, altánků, přístřešků apod. Bambusy můžete použít na výrobu bambusových fléten a jiných hudebních nástrojů, hůlek k lyžím, dýmek, obložení stěn, věšáků, okapů a mnoho dalšího.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47