Dýňový květináč je krásnou podzimní dekorací do interiéru i exteriéru

 Tipy a inspirace 
04. října 2017 16:37 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Aby vaše zahrada měla možnost převléknout se do barevných šatů podzimu, potřebuje rostliny, které jí tuto proměnu umožní. Shutterstock
Krásný oranžový květináč z přírodního materiálu! Můžete sice počkat na halloween, a dýni vydlabat obličej, ale zrovna tak můžete z dýně udělat květináč na letničky nebo na bylinky, prostě na co chcete.

Pěknou dekoraci si můžete udělat i z dýní a květin. Nepotřebujete k tomu vlastně nic jiného než dýni a hmotu, nebo chcete-li pěnu na zapichování sušených květin.

Nepřehlédnutelný, typicky podzimní a velmi dekorativní je květináč z vydlabané dýně.

Co budete potřebovat:

Dýně různých druhů a tvarů (Hokkaidó, Goliáš, máslová, okrasná či špagetová…); nůž a lžíci na vydlabání vnitřku; aranžovací hmotu nebo květináč; živé, umělé, sušené květiny; přírodniny v podobě větviček, spadaného listí, šípků; bílou barvu a štětec; černá krajka či mašle. 

Po výběru dýně uřízněte horní část jako pokličku. Někdo dělá to, že i samotnou pokličku připíchne k tělu a doplní tak celkový design dýňového květináče. Poté klasicky lžící vydlabeme celý vnitřek. Není vhodné nechávat zbytky vnitřku v dýni, neboť by začal květináč dříve hnít. Semena můžete upražit podle tohoto návodu.

Do otvoru vložte molitanovou kostku tak, aby buďto seděla na dně (případně pod ní něco vložíme, aby kostka lícovala s povrchem), nebo dokonale upěchovala otvor a byla tak napevno nasazená v dýni. Potom už jenom do kostky nasadíte květiny a dekorativní předměty dle libosti. Rozhodně by neměly chybět visící rostliny, mohou být i zelené. Snažte se dávat do popředí menší předměty a do pozadí vysoké.

A jak dlouho vám tyto dekorace vydrží? Určitě ne na věčnost. Musíte pamatovat na to, že vydlabané dýně časem seschnou, a pokud je nevyměníte či nevyhodíte včas, mohly by i začít zevnitř plesnivět. Proto je raději zkontrolujte, případně je můžete po nějaké době obměnit včetně aranžmá. Samozřejmě v interiéru, zvláště v teplých bytech, budou vadnout rychleji než třeba v chladu na zahradě.Také dejte pozor na to, když seříznete spodek dýně, aby vám lépe a rovně stála, že byste pod ni měli umístit doma podložku. Mohla by vám totiž v opačném případě zanechat fleky na nábytku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve