Barevné ladění interiéru bytu má velký vliv na lidskou psychiku

 Tipy a inspirace 
26. září 2017 08:28 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Barvy v bytě mají velkou moc a dokáží výrazně ovlivnit lidskou psychiku. Shutterstock
Nejen stres v práci, nedostatek spánku nebo hromada starostí má vliv na vaši psychiku. Pokud se dlouhodobě necítíte v pohodě a přemýšlíte, čím to je, zaměřte se i na interiér vašeho bytu. I tam totiž může být obrazně řečeno zakopán pes.

I odborníci se shodují na tom, že vaši náladu dokáže významně ovlivnit prostředí, ve kterém se nacházíte. A s tím pak mohou souviset také barvy, které ve vašem interiéru převládají. Každá z nich totiž lidskou psychiku nějak ovlivňuje. Nabízíme vám přehled barev působících na lidskou psychiku. Třeba vám to v mnohém pomůže.

Bílá barva

Kdo nechce experimentovat, měl by zvolit právě tuto barvu. I když na první pohled může působit celkem nudně, je třeba říci, že je s ní spojena určitá neutrálnost. Nenavozuje ani pozitivní, ani negativní stavy vaší mysli. Je ideální volbou, jak si vytvořit v podstatě neutrální domov. A to je jedním z důvodů, proč lidé právě tuto barvu také celkem hojně volí. A to nejenom doma, ale i v kancelářích.

Černá barva

Ta dokáže vyvolávat hlavně pocity tajemna, stejně jako pocity, které mohou vyvolat určité touhy. Například po různých věcech, ale také touhy po riziku. Tato elegantní barva je dnes docela v módě, a tak pokud vám vyloženě nevadí, rozhodně není na škodu, jelikož vaši psychiku výrazně negativně určitě neovlivní. Když, tak spíše pozitivně, jelikož budete chtít zkusit něco nového.

Oranžová barva

Jasná a pestrá barva, která se hodí každému, kdo má i větší psychické problémy. Její schopností je to, že dokáže výrazně povzbuzovat a podpořit člověka. Doslova mu dodává novou psychickou energii. Díky tomu není třeba připomínat, že se hodí hlavně těm lidem, kteří se cítí unaveně, jsou apatičtí nebo je nebaví život. Tato barva umí velmi dobře překonávat také lehčí deprese, stejně jako dokáže výrazně posílit vnitřní sílu člověka. Je ideální tam, kde je třeba najít novou naději.

Fialová barva

I tato barva dokáže člověka a jeho psychiku výrazným způsobem podporovat. Zde ale nejde o základní emoce, ale spíše o základní pudy. Fialová barva totiž dokáže velmi intenzivně podporovat lidské chutě. Pokud patříte mezi milovníky dobrého jídla, a rádi si ho také dopřejete, měla by fialová barva v kuchyni najít své místo. Držíte-li dietu, fialovým místnostem se raději vyhněte.

Zelená barva

I tato barva dokáže vaše tělo, tedy jeho psychiku, výrazným způsobem oživit. A to hlavně v oblasti smyslových orgánů jako jsou oči. Tato barva má však i několik dalších účinků, na které nesmíme zapomínat. Patří sem tišící účinky, blahodárný vliv na nervovou soustavu či eliminace únavy. Je více než jasné, že tato barva se hodí tam, kde se nechcete nijak zvlášť rozčilovat, ale zároveň není vaším cílem to, abyste se během chvíle dostali do utlumeného stavu.

Modrá barva

Oproti zelené je tato výrazně tlumící. Je vhodná tam, kde se potřebujete skutečně uklidnit a dokonale uvolnit. Stejně tak je barvou, která dokáže navodit pocit důvěry a schopnosti se případnému problému jednoduchým způsobem přizpůsobit. Je oblíbená též u mnohých umělců, jelikož její vliv na psychiku je spojený i s tím, že dokáže být velmi inspirující. V reálném životě může podpořit i lidskou intuici.

Červená barva

Tato barva je od nepaměti dokonalým symbolem vášně. Je to dáno hlavně tím, jaké pocity v nás vlastně dokáže probouzet. Dá se říci, že je nejenom smyslná, ale je také barvou, která umí dodat potřebnou energii. Pokud jde o psychicky silného jedince, dokáže zajistit jeho ještě větší otevřenost. U některých lidí má však i negativní vlastnosti, jelikož ti se pod tíhou této barvy mohou stát poměrně impulsivní a potom svých činů mohou litovat.

Žlutá barva

Ideální volba tam, kde pracujete. Dokáže působit nejenom povzbudivě, ale umí celý prostor doslova rozjasnit. Pokud se nacházíte ve žluté místnosti, může to mít pozitivní vliv na schopnost myslet, stejně jako to má pozitivní vliv na povzbuzení vaší paměti. Na druhou stranu pamatujte, že lidé, kteří nejsou v dokonalé psychické pohodě, mohou tuto barvu vnímat spíše negativně. V takovém případě na ně bude působit hlavně celkově chaotickým dojmem.

Růžová barva

Barva, která je jednou z těch, která patří do skupiny uklidňujících. I když pro někoho již působí příliš sladce a kýčovitě, pro ostatní se může jednat o barvu, která je symbolem lásky. Dokáže dokonale probouzet nejenom emoce, ale hlavně touhy, stejně jako například soucit. Pobyt v místě, které je plné růžové barvy, může na člověka zapůsobit i tak, že bude působit velmi vřele a také přátelsky. Zároveň dojde k celkovému uklidnění emocí.

Hnědá barva

Jde o barvu, která je spojována se zemí. A tím je dáno i její působení na psychiku člověka. Dává pocity jistoty, že je osoba pevně nohama na zemi. Je plně v bezpečí a dokáže dobře rozhodovat o každém svém kroku. Může být spojena s uklidněním, a to hlavně v situacích, kdy se člověk cítí ohrožen a není ve své kůži.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47