Pokud chcete zvýšit hodnotu domu, je třeba se nad investicemi dobře zamyslet

 Tipy a inspirace 
21. září 2017 09:34 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pokud hodláte efektivně zvýšit hodnotu své nemovitosti, musíte do ní chytře investovat. Shutterstock
Ne každá investice musí hned zvednout celou hodnotu domu. Podle odborníků ale existuje několik zaručených tipů, které hodnotu vašeho obydlí zaručeně vyšponují směrem nahoru.

Investice do klíčového vybavení domu se vyplatí, protože nejen zvýšíte hodnotu domu, ale tyto změny vám také přinesou užitnou hodnotu. Svou nemovitost přitom můžete zhodnotit až o desítky procent. Možností máte hned několik.

Nízkoenergetická řešení

Největší náklady jsou spojené s provozem domu, zejména pak s vytápěním. Proto není dobré tuto oblast podcenit. Zateplení domu, kvalitní okna a profesionální řešení rekuperace a další nízkoenergetická řešení vám sníží roční náklady až o desítky procent. O zvýšení hodnoty nemovitosti ani nemluvě.

Zabezpečovací prvky

Mezi další vybavení, které prokazatelně zvyšuje hodnotu nemovitosti, patří její zabezpečení. Každý rok je totiž vykradeno přes 62 tisíc domů či bytů, z čehož drtivá většina je vykradena proto, že postrádá potřebné bezpečnostní prvky. Základem jsou vstupní dveře certifikované minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně  ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné. Doplňkovým prvkem, kde vám relativně nízká investice přinese velký efekt, je zabezpečení oken a balkónových dveří v přízemí bezpečnostními foliemi.

Centrální vysavač

Dalšími možnostmi, jak zvýšit hodnotu domu je pořízení centrálního vysavače. Svědčí o tom i rostoucí počet novostaveb i rekonstruovaných domů, ve kterých tuto moderní vychytávku najdete. V době, kdy stále více dětí i dospělých je alergických na pyly, roztoče či jiné alergeny, které se mohou skrývat v domácím prachu, je investice do čistoty domova vhodně vynaložená. A rozhodně nejde o závratnou investici.

Zahrada

Vyplatí se také investovat do zahrady. Zvelebení pozemku a vybudování pohodlného posezení, případně vytvoření příjemného zázemí pro grilování, cenu celé nemovitosti rozhodně zvýší. Bonusem je i pořízení bazénu.

Promyšlená kuchyň

Chybu neuděláte ani v případě, že zainvestujete do luxusní kuchyňské linky. Obzvláště ženy to totiž ocení. Konkrétní řešení samozřejmě závisí na prostorech toho kterého domu, ale je několik pravidel, která se vyplatí dodržet. Poraďte se s profesionály, protože ne všechna pravidla lze shrnout do pár pouček. Nešetřete na materiálu a spotřebičích, to je vyloženě škoda a investice se vám vrátí. Dejte kuchyni dostatek prostoru – budete ho potřebovat nejen na vaření, ale i na mytí nádobí a úložné prostory. Volte odolné materiály a to tak, aby vyhovovaly funkci a ladily s celkem domu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve