Jak správně skladovat potraviny aneb co patří do lednice a co do spíže?
Spižírna je základ
Máte-li v domácnosti dobře větranou spíž, jste šťastní lidé. Vy ostatní se musíte spokojit s regály v kuchyni nebo kuchyňskými skříňkami, které ovšem také dobře odvedou svou práci, jen jsou rozesety po celé kuchyni.
Spíž, neboli lidově zvaný „špajz“, je vhodný především k uchovávání potravin, které by měly být skladovány v suchu, temnu a teplotě kolem 20°C s velmi nízkou relativní vlhkostí. Jsou to především čaje, kávovinové nápoje a káva, ořechy, konzervy, oleje, ocet, sůl, cukr, mouky, rýže, luštěniny, těstoviny, koření, čokoláda a sušenky, ale také chléb a pečivo.
To, jaký obal pro jednotlivé potraviny zvolíte, může rovněž ovlivnit jejich životnost. Pečivo v igelitových pytlících je náchylné k plesnivění a rychle ztrácí svou chuť. Mnohem lepší je použít textilii – například utěrku, která je prodyšná. Chléb ani balit nemusíte, stačí, když ho budete skladovat řeznou stranou dolů.
Načatou mouku, cukr, obilniny, luštěniny, těstoviny a prakticky vše, co by mohl napadnout hmyz, důkladně uzavřete. Nejlépe vysypte obsah sáčku do vzduchotěsných nádob.
Co patří do sklepa
Pokud bydlíte v baráku a máte kousek od kuchyně i sklep, je to ideální. Je v něm temno, o trochu větší vlhko, ale teplota se pohybuje níže, kolem 10°C. Toto místo je ideální pro uchovávání ovoce, zeleniny, ale také různých nápojů, jako jsou balené vody, pivo, limonády nebo i víno.
Pokud sklep nemáte, umístěte tyto věci do spíže, ale počítejte s tím, že vám v ní nevydrží tak dlouho, jako by vydržely v dobře větraném sklepě.
Do lednice nepatří všechno
V lednici je teplota mezi 0 až 8°C a hodí se jako místo pro uchování masa a uzenin, čerstvého mléka a ostatních mléčných výrobků, vajec a samozřejmě otevřených a nedojedených pokrmů a dochucovadel.
Většina lidí nad tím však nepřemýšlí a do ledničky vloží prakticky cokoliv. Věděli jste ale, že například okurka nebo rajčata v lednici nemají vůbec co dělat? Kupovaná rajčata v supermarketu jsou často už tak bez chuti, a tím, že je dáte do lednice, je chuti zbavíte úplně. Chladný vzduch totiž zastaví proces dozrávání, čímž zabrání vzniku jejich typické chuti. Rajčata se také v ledničce stanou moučnatými.
Do ledničky nedávejte ani olivový olej, brambory, česnek, cibuli, citrusy, avokádo ani chleba a pečivo. Dokonce ani káva nevydrží v ledničce déle čerstvá – akorát nasákne pachy dalších potravin, a to i v případě, že si myslíte, že máte sáček dostatečně uzavřený.