Jak správně skladovat potraviny aneb co patří do lednice a co do spíže?

Kvalitu svých potravin často nevědomky snižujeme špatným uskladněním
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Tipy a inspirace 
15. září 2017 14:29 / Shutterstock
  0   0
Špatné uskladnění může zkrátit životnost i těm nejkvalitnějším potravinám. Naopak když víte, co kam dát, můžete životnost potravinářských výrobků i několikanásobně prodloužit.

Spižírna je základ

Máte-li v domácnosti dobře větranou spíž, jste šťastní lidé. Vy ostatní se musíte spokojit s regály v kuchyni nebo kuchyňskými skříňkami, které ovšem také dobře odvedou svou práci, jen jsou rozesety po celé kuchyni.

Spíž, neboli lidově zvaný „špajz“, je vhodný především k uchovávání potravin, které by měly být skladovány v suchu, temnu a teplotě kolem 20°C s velmi nízkou relativní vlhkostí. Jsou to především čaje, kávovinové nápoje a káva, ořechy, konzervy, oleje, ocet, sůl, cukr, mouky, rýže, luštěniny, těstoviny, koření, čokoláda a sušenky, ale také chléb a pečivo.

To, jaký obal pro jednotlivé potraviny zvolíte, může rovněž ovlivnit jejich životnost. Pečivo v igelitových pytlících je náchylné k plesnivění a rychle ztrácí svou chuť. Mnohem lepší je použít textilii – například utěrku, která je prodyšná. Chléb ani balit nemusíte, stačí, když ho budete skladovat řeznou stranou dolů.

Načatou mouku, cukr, obilniny, luštěniny, těstoviny a prakticky vše, co by mohl napadnout hmyz, důkladně uzavřete. Nejlépe vysypte obsah sáčku do vzduchotěsných nádob.

Co patří do sklepa

Pokud bydlíte v baráku a máte kousek od kuchyně i sklep, je to ideální. Je v něm temno, o trochu větší vlhko, ale teplota se pohybuje níže, kolem 10°C. Toto místo je ideální pro uchovávání ovoce, zeleniny, ale také různých nápojů, jako jsou balené vody, pivo, limonády nebo i víno.

Pokud sklep nemáte, umístěte tyto věci do spíže, ale počítejte s tím, že vám v ní nevydrží tak dlouho, jako by vydržely v dobře větraném sklepě.

Do lednice nepatří všechno

V lednici je teplota mezi 0 až 8°C a hodí se jako místo pro uchování masa a uzenin, čerstvého mléka a ostatních mléčných výrobků, vajec a samozřejmě otevřených a nedojedených pokrmů a dochucovadel.

Většina lidí nad tím však nepřemýšlí a do ledničky vloží prakticky cokoliv. Věděli jste ale, že například okurka nebo rajčata v lednici nemají vůbec co dělat? Kupovaná rajčata v supermarketu jsou často už tak bez chuti, a tím, že je dáte do lednice, je chuti zbavíte úplně. Chladný vzduch totiž zastaví proces dozrávání, čímž zabrání vzniku jejich typické chuti. Rajčata se také v ledničce stanou moučnatými.

Do ledničky nedávejte ani olivový olej, brambory, česnek, cibuli, citrusy, avokádo ani chleba a pečivo. Dokonce ani káva nevydrží v ledničce déle čerstvá – akorát nasákne pachy dalších potravin, a to i v případě, že si myslíte, že máte sáček dostatečně uzavřený.

Kateřina Kofroňová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Dříve jsme se mohli kochat pohledem na oblohu plnou hvězd, dnes už to jen tak nezažijeme. Čím to je?

Tech

SpaceX testovala nové motory kosmické lodi pro přepravu lidí Crew Dragon

Dům a zahrada

Ze zubařské hmoty si můžete vyrobit úžasnou památku na celý život

Zavřít reklamu