Plastová okna si dokážete seřídit i sami

 Technika 
14. září 2017 09:30 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Občas je potřeba si seřídit okna. Není třeba hned volat technika, s trochou šikovnosti to zvládnete i sami. Shutterstock
Vlivem vnějších podmínek jako jsou teplotní výkyvy ovlivňující roztažnost materiálu, zrání (sedání) stavby apod. je možné, že vaše plastová okna budou vyžadovat seřízení. Tato skutečnost není způsobena vadou oken ani špatnou montáží, ale jejich přirozenou vlastností. Do seřízení oken se můžete pustit i sami.

Seřízení oken se provádí zejména tehdy, pokud křídla v některých místech výrazně dosedají na rám a drhnou nebo v případech, kdy okno v některém místě netěsní jak by mělo - jde o takzvané prověšení křídla.

Pomocí seřizovacího klíče (imbusový klíč 4 mm), si může provést běžné a jednoduché seřízení prakticky kdokoliv, aniž by musel čekat na servisního technika a brát si v zaměstnání zbytečně volno či dovolenou.

Jak seřizovat plastová okna?

Způsob seřízení okna je závislé na tom, jaký problém je třeba vyřešit. Dopředu si proto ujasnětě, co trápí právě vás.

Svěšené okno, které dře ve spodní části

Pokud vám okno dře ve spodní části, je zapotřebí ho výškově seřídit směrem nahoru. Odejměte krytku spodního pantu a vsuňte do něj imbusový klíč. Poté otáčením imbusu ve směru hodinových ručiček křídlo zvedejte a naopak. Musíte být však opatrní, protože imbusové šrouby mají vnitřní zarážky, které lze při extrémních polohách i trvale zničit. Je tedy třeba imbusovým klíčem otáčet vždy jen o pár stupňů a bedlivě sledovat, zda se pozice okna zlepšuje nebo ještě více zhoršuje (po otočení imbusového šroubu vždy několikrát zavřete a otevřete okno, aby se efekt mohl projevit). Nezapomeňte, že tuto operaci je nutné provádět vždy při otevřeném křídle.

Svěšené okno, které dře v horní části

Pokud vám okno drhne v horní části vinou jeho zvedání, vraťte ho zpět dolů do původní polohy. V tomto případě je nutné celé seřízení provést na vrchním pantu. Opět vsunete imbusový klíč do pantu a otáčíte s ním proti směru hodinových ručiček a okno sunete dolů.

Svěšené okno, které nedoléhá

Může se vám také stát, že okno nebude správně doléhat a bude jím proudit vzduch zvenčí. Zde musíte zvýšit přítlak okna v horní části. Případně okno posunout doprava či doleva pomocí spodního okenního pantu. Ovšem maximální těsnosti okenního křídla dosáhnete seřízením uzavíracích bodů, které jsou umístěny po celém obvodu okenního křídla. Zvýšení přítlaku křídla docílíte pootočením uzavíracího bodu směrem k těsnicí gumě. Pokud budete otáčet uzavíracím bodem od těsnicí gumy, přítlak okenního křídla snížíte.

Pokud máte problém se svěšeným oknem, může se stát, že se vám okno při otevření zároveň i vyklopí. Stává se to především při špatné manipulaci s oknem. Okno je nutné vrátit zpět. V první řadě musíte okenní křídlo dát do správné polohy, tzn. do otevřené. Vyklopenou část okna přimáčkněte zpět k rámu. V tuto chvíli je nutné zmáčknout pojistku proti špatnému otevření, kterou najdete na kování pod okenní klikou. Okenní kliku uvedete do polohy otevřeno – vodorovně – a okno přizvednete na spodním pantu. Imbusovým klíčem budete otáčet ve směru hodinových ručiček.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve