Na domácí větrnou elektrárnu musíte mít dobré podmínky. Jinak se investice nevrátí

 Technika 
27. února 2019 13:51 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Domácí větrné elektrárny potřebují dobré podmínky Internet
Alternativní zdroje energie se v posledních letech skloňují ve všech pádech. Na českých domech přibývají solární panely a mnozí se čím dál častěji zajímají také o domácí větrné elektrárny. Jenže ne vždy se investice do větrné elektrárny opravdu vyplatí.

Návratnost investice do domácí větrné elektrárny je spojena hned s několika aspekty. Záleží na pořizovacích nákladech, reálném výkonu technologie a hodnotě prodané, nebo ušetřené energie. Svůj účel obvykle splní domácí větrná elektrárna někde na vršku nebo planině, kde není o vítr nouze. Řada těchto zařízení se objevuje například v Krušných horách, na Jesenicku nebo Českomoravské vrchovině. Ale i jinde.

Klíčové jsou vhodné podmínky

Na současném trhu najdete poměrně levné a rozmanité sestavy, které obsahují všechny potřebné součástky – od alternátoru přes regulátor až po vrtuli. Pokud kupujete celou sadu od seriózního výrobce, se zárukou, můžete srovnávat klidně jenom výkon. Ale pozor! Domácí větrná elektrárna může mít vysoký nominální (instalovaný) výkon, ale vzhledem k místním podmínkám nízký reálný výkon.

Příklad pro představu

O tom, že rozdíl mezi nominálním a reálným výkonem je opravdu podstatný, lze vysvětlit na ukázkovém příkladě.

Jedna domácnost investovala 20 000 Kč a koupila větrnou elektrárnu, která měla v ideálních testovacích podmínkách nominální výkon 1 kW. Ale bohužel postavila stroj do závětří, takže reálně dosahuje výkonu 0,01 kW. Za rok vyrobí 88 kWh, které jinak odebere z elektrické zásuvky zhruba za 400 Kč. Domácí větrná elektrárna v tomto případě svoji cenu nevrátí.

Na druhou stranu se může najít někdo, kdo žije ve větrné oblasti, investuje třeba 10 000 korun a koupí větrnou elektrárnu, která měla v ideálních podmínkách výkon 0,5 kW. Pokud technologii umístí na střechu domu a průměrně dosáhne výkonu 0,1 kW, za rok získá 876 kWh, které jinak koncového spotřebitele stojí kolem 4 200 Kč. Pokud má navíc ještě dostatečně velký akumulátor, aby dokázal získanou energii také skutečně využít, tato domácí větrná elektrárna může vrátit svoji cenu do 3 let.

Postav si sám

Většina lidí si větrnou elektrárnu pořídí od některého z výrobců, což je nejjednodušší cesta, jak ji získat. Získáte tak už hotové a odladěné zařízení, které mnohem lépe integrujete do energetických systémů v domě. Kdo je šikovný a chce ušetřit za elektřinu, může si větrnou elektrárnu vyrobit i sám. Není to však úplně jednoduché a vyžaduje to také adekvátně vybavenou dílnu a elektrotechnické znalosti. O tom, že výroba větrné elektrárny lákala domácí kutily už dávno, dokládá i návod v historickém časopise Udělej si sám. Základem byla zdánlivě prostá konstrukce, ale podrobnější seznam součástí už vypadá složitěji:

  • alternátor s regulátorem a měničem
  • vrtule
  • nosič alternátoru a stabilizátor
  • upevnění konstrukce ke stožáru a sběrač proudu
  • stabilizátor a štít regulátoru s tlumičem
  • zajištění a zakotvení konstrukce

Už jen z tohoto seznamu je patrné, že vyrobit funkční větrnou elektrárnu je poměrně složité a zdaleka to přesahuje znalosti a schopnosti běžných domácích kutilů. Pokud se však přece jen chcete do výroby větrné turbíny pustit a hledáte návod, zkuste prohledat odborné weby a poptejte se po informačních materiálech v technické knihovně. A nezapomeňte, že i při stavbě malé větrné elektrárny je nutné pečlivě vědět, co děláte. Přece jen se zde pracuje s elektřinou. Pokud se zajímáte o solární energii, možná vás bude zajímat náš článek o solárních střešních taškách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008