Zamořily vám zapáchající boty celou předsíň? Zatočte se smradem raz dva

 Tipy a inspirace 
20. února 2019 06:26 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Zapáchající boty jsou velmi otravné Depositphotos
Zapáchající boty jsou problém nejen ve chvíli, kdy jdete k někomu na návštěvu, ale i u vás doma. Stačí jedny nelibě vonící boty a rázem máte zamořenou celou předsíň, ne-li byt. Existuje přitom pár snadných rad, jak se smradlavými botami zatočit jednou provždy.

Je prokázané, že během dne jsou naše nohy schopné vyprodukovat až půl litru potu. A pokud nemá tekutina kam odejít, stává se bota ideálním prostředím pro tvorbu bakterií. A zápach je na světě.

Zní to možná jako otřepaná fráze, ale i v tomto případě je nejlepší prevence. Ta spočívá v nákupu kvalitních a hlavně prodyšných bot. Je dobré se také během dne několikrát přezout. Boty, ve kterých jdete do práce, pak v zaměstnání vyměňte za jiné. V kanceláři můžete použít i v zimě lehké vzdušné boty, v továrně si alespoň vemte pracovní obuv.

Pomohou vložky do bot i stříbro

Pořiďte si také antibakteriální vložky do bot s obsahem bambusových vláken nebo aktivního uhlí, které pohlcuje vlhkost, a měňte je každé tři měsíce. Přes noc dávejte do obuvi filtry na pohlcování vlhkosti. Noste pouze bavlněné ponožky, které dobře sají pot. Napomoci mohou ponožky s obsahem antibakteriálního koloidního stříbra. Nejsou o moc dražší než klasické.

A pokud se vám v botách zapotila noha, nechte obuv pořádně vyschnout. Když už ale zápachu nezabráníte, vyzkoušejte některou z následujících osvědčených rad. Zapáchající předsíň totiž není zrovna nejlepší vizitkou vaší domácnosti.

Čím začít

V prvé řadě boty důkladně umyjte zvenčí i zevnitř a pečlivě vysušte. Stále fungující klasikou je vycpání bot novinami. Po vysušení do bot vložte pohlcovač pachu. Buď speciální filtry do obuvi, které koupíte i v lékárně a při denním používání vydrží až tři měsíce, nebo některým tradičnější prostředkem.

Kočičí stelivo, levandule či cedr

Pokud se rozhodnete pro přírodní pohlcovač pachu, můžete vyzkoušet třeba kočičí stelivo. Nasypte trochu steliva do silonkových ponožek a nechejte v botách působit přes noc. To je koneckonců vyráběno právě za účelem pohlcování vlhkosti a pachu.

Další možností je sušená levandule nebo cedrové piliny. Dejte je do pytlíčku nebo ponožky, vložte do bot a nechte působit klidně několik dní. V případě, že by levandule nebo cedr z bot příliš navlhly, vyměňte je za další dávku. Tyto dva prostředky je dobré vkládat i do mimosezonní uskladněné obuvi.

Levným sprejům se vyhněte

Někdo si nakoupí pořádnou zásobu levných voňavých sprejů, ale kýženého efektu s nimi docílí jen horko těžko. Většinou totiž spreje zápach pouze překryjí, ale nezničí samotné bakterie, které smrad způsobují. Pokud tedy neuspějete s kočičím stelivem, levandulí či cedrem, investujte do kvalitního antimikrobakteriálního spreje. Ty produkty zároveň působí preventivně proti dalšímu vzniku hub, bakterií a plísní.

S babskými radami opatrně

Babské rady zmiňují vytřít obuv octem, citronovou šťávou nebo vodkou, případně posypat solí. Tyto látky působí antibakteriálně, ale nemusí být vhodné pro všechny typy obuvi. Pozor tedy, abyste si nenávratně nepoškodili oblíbené kožené boty.

Mírně absurdně zní rada strčit boty do mrazáku. Mráz by měl zahubit bakterie způsobující zápach, ale pokud dáte do mrazáku ještě vlhkou obuv, téměř jistě ji zničíte.

Naše babičky nejraději používaly listy libečku. Vložily jich hrst do bot a nechaly dva dny fungovat. O tom, jak z bytu vypudit smrad z cigaret, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47