Základní přehled praktických pomocníků na úklid i do kuchyně

 Tipy a inspirace 
10. února 2019 11:11 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bez určitých zařízení si už život nedovedeme představit Pixabay
Přestože na trhu je celá řada zařízení do domácnosti, bez mnohých se obejdete. Některá zařízení jsou ale téměř nezbytná. A tam se rozhodně vyplatí připlatit za kvalitu.

Byly doby, kdy lidé žili bez ledniček, praček a dalšího vybavení. I tehdy zvládali život s bravurou a elegancí, byť byl jistě v mnohém náročnější. Dnes máme různá specializovaná zařízení a výrobci se doslova předhánějí v tom, které zařízení ještě nabídnout. Nepodléhejte ale zbytečně reklamnímu tlaku. Obvykle totiž vystačíte jen s kvalitním základem. Pokusili jsme se dát dohromady základní přehled.

Velké bílé spotřebiče

Velmi praktickými pomocníky jsou spotřebiče jako lednice s mrazákem, pračka, myčka nádobí a sušička na prádlo. Při nákupu těchto zařízení neváhejte. Jen si dejte pozor na to, abyste při koupi zbytečně nešetřili. Lednici s mrazákem si kupte takovou, kterou nemusíte odmrazovat ani v oblasti mrazničky. Samozřejmě dbejte na to, aby mělo zařízení nízkou spotřebu. Myčka na nádobí vám ušetří čas, pomůže udržovat v kuchyni pořádek, protože špinavé nádobí skládáte postupně do myčky, a hlavně ušetří vodu při mytí. Kvalitní pračka dobře a úsporně vypere. Sušička prádlo vysuší, zbaví váš interiér vlhkosti, takže nebudete mít plesnivé zdi a elektřinu, kterou spotřebuje, ušetříte zase na žehlení, které se stane z větší části zbytečností.

Pomocníci v kuchyni

Zcela základním pomocníkem do kuchyně je mixér. Zkušenost ukazuje, že obvykle nepotřebujete několik různých robotů a mixérů. Není třeba mít zvlášť mixér na smoothie a zvlášť na něco jiného. Většinu práce zastane kvalitní ponorný mixér s příslušenstvím. Toto univerzální zařízení má sice své limity, ale pro drtivou většinu domácího mixování spolehlivě postačí. Zabírá málo místa a je vždy při ruce. Klíčový je ale jeho výkon a hlavně dodávané příslušenství. Univerzální se stává právě díky různým nástavcům pro různé činnosti.

Do kuchyně potřebujete kvalitní váhu. Uvažte podle svých potřeb, zda to bude spíš váha na zeď nebo váha na stůl. V některých případech je vhodné mít jednu váhu na větší množství a druhou na přesné měření malého množství potravin. Každopádně dnes pořizujte váhy digitální, ale zajímejte se o jejich přesnost. Je ale pravda, že váhu mohou v některých případech nahradit odměrky.

Nepostradatelným pomocníkem by se měl stát tlakový hrnec. Ušetří váš čas při vaření různých pokrmů a ušetří také vaše peníze. Doporučujeme mít alespoň dva v různých velikostech, abyste mohli vařit současně hlavní jídlo i přílohy nebo abyste mohli použít odpovídající velikost podle připravovaného pokrmu a množství strávníků.

Pomocníci na úklid

Hlavním pomocníkem je vysavač a opět jde o zařízení, na kterém se nevyplácí šetřit. Jde o to, aby měl vysoký sací výkon, aby nevypouštěl prach zpět do místnosti. Zde pomůže třeba vysávání do vody nebo kvalitní systém filtrace na výstupu vzduchu. Někteří si nemohou vynachválit robotické vysavače. Hodí se však spíš specificky do domácností s přítomností domácích mazlíčků a s potřebou sbírat jejich chlupy a do domácností alergiků, kde pomáhají zlepšovat prašnost průběžně. O výběru vysavače si můžete přečíst třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008