Nářadí není jen výsadou mužů. I ženy mohou mít stylová kladiva a vrtačky

 Technika 
31. ledna 2019 18:41 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ženské nářadí se od mužského neliší jen barvou Internet
Pracovní nářadí v podobě šroubováků, kladiva či vrtačky a dalších potřebností by mělo být součástí každé domácnosti. Nemusíte pak na každé přivrtání poličky, obrazu na zeď nebo smontování skříňky volat firmu. Většina mužů nářadí má, ale i ženy mohou mít své stylové nářadí. Má to své velké výhody.

Nářadí pro ženy se sejde nejen ženám, které žijí bez partnera, ale i těm, které žijí v jedné domácnosti s mužem. Chlap totiž nemusí být vždy po ruce a nebo má na starosti důležitější věci. Samozřejmě, že si žena může půjčit od partnera jeho špinavý šroubovák, ale určitě se jí bude lépe pracovat s nářadím vlastním.

Rozdíl není jen v barvě

Rozdílů mezi mužským a ženským nářadím je hodně. Kromě toho, že se sady pracovního nářadí obvykle prodávají v líbivé růžové barvě, rozhodně to není to hlavní, co ženské nářadí odlišuje od toho mužského.

Muži mají obecně větší ruce, což se samozřejmě promítá i do velikosti rukojetí. Ženské nářadí výrobci přizpůsobují ergonomii ženské ruky, takže nářadí není tak robustní. Zdá se to být maličkost, ale pokud by žena delší dobu pracovala s mužským nářadím, snadno by si mohla způsobit mozoly nebo bolestivé puchýře.

Rozdíl je i v hmotnosti nářadí. To ženské bývá podstatně lehčí, takže i křehká žena dokáže vrtačku či aku šroubovák bez problémů udržet.

Do bytu i na zahradu

Trh s ženským nářadím je čím dál tím více rozmanitý. Dnes už není problém pořídit si výbavu pro práci doma, ale i na zahradu. Pro každé prostředí se samozřejmě hodí trochu jiná výbava.

Nářadí do bytu

Říká se, že pro drobné domácí práce je potřeba vlastnit alespoň 10 druhů pracovních nástrojů. Co by tedy nemělo ve vaší výbavě chybět?

Šroubováky - křížový a plochý šroubovák je úplný základ. Od každého mějte po ruce dvě velikosti.

Metr - svinovací metr uplatníte vždy, když budete potřebovat něco změřit. Existují různě dlouhé metry, takže si vyberte podle vlastního uvážení.

Kladivo - nemusíte si zrovna pořizovat kladivo tak velké, že by mohlo zabít i slona, ale zase úplně miniaturní taky není úplně optimální. Nejlepší je vybrat si kladivo střední velikosti.

Gumová palice - zní to děsivě, ale ve skutečnosti se bát nemusíte. Gumovou palici využijete ve chvíli, kdy budete potřebovat přiklepnout předmět, který si zaslouží jemné zacházení.

Kombinované a štípací kleště - s kombinačkami, jak se jim říká, vytáhnete hřebík z prkna raz dva. Štípačky se zase postarají o to, abyste to s drátem skoncovala tam, kde potřebujete.

Nůž - bez kvalitního nože se obejdete jen horko těžko. Můžete sice použít ten kuchyňský, ale to není ono. Lépe se vám bude pracovat s nožem přímo určeným kutilům.

Akumulátorová vrtačka - klasická vrtačka váží i 7 kilogramů, takže s takovou byste se opravdu hodně nadřela. Aku vrtačka je pro vás zcela postačující. Zvládnete pomocí ní připevnit police i upevnit květináče na bylinky.

Siko klíč - tento klíč se vám hodí tehdy, když budete nucena utáhnout kapající vodovodní kohoutek, odvzdušnit topení nebo utáhnout viklající se dřez.

Univerzální klíč - pracovních klíčů existuje obrovské množství velikostí a není nutné si s tím dělat úplně moc velkou hlavu. Pořiďte si univerzální a máte vystaráno. Pokud byste přeci jen někdy zjistila, že potřebujete konkrétní velikost, snadno pak jeden klíč dokoupíte.

Imbusy - v tomto případě uděláte nejlépe, když si pořídíte jednu kompletní sadu. Poslouží vám hlavně při montování nábytku.

Nářadí na zahradu

I na zahradě se vám bude lépe pracovat se speciálním ženským nářadím. Pořídit si můžete řadu věcí:

Zahradnické nůžky na květiny - existuje mnoho typů a každé zvládnou ustřihnout jiný průměr. Vyberte si tak dle vlastního uvážení.

Lopatka - správně tvarovanou lopatku oceníte při sázení, ale i ve chvíli, kdy budete potřebovat vytáhnout ze země třeba nějakou zeleninu.

Zahradnický drápek - tyto mini hrabičky mohou mít tři hroty i pět a jejich využití je opět široké. Na jaře pomocí nich odstraníte různé sušiny, ale můžete je využít i k provzdušnění půdy.

Motyčka - s malou motyčkou bude drobné okopávání hračka.

Ženy si ale nemusejí pro práci na zahradě pořizovat jen miniaturní nářadí. Existují i běžné rýče, vidle, hrábě, kultivátor, nůž na spáry či motyka, které vypadají stejně jako běžné zahradnické nářadí, ale je opět vyrobené speciálně pro ženy. Roli tak znovu hraje lehkost a ergonomie. Výsledkem je, že se s takovým nářadím zbytečně nenadřete. A pokud máte doma staré a těžké železné hrábě, nemusíte je hned vyhazovat. Dají se z nich vytvořit pěkné dekorace do bytu, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47