Chystáte se pokládat dlažbu? S kvalitní řezačkou vám půjde práce od ruky

 Rekonstrukce 
22. ledna 2019 18:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S řezačkou dlažby vám půjde práce od ruky Depositphotos
Pokud plánujete v bytě či domě měnit dlažbu a nechcete si na to najmout firmu, musíte nejen vědět, jak na to, ale také si pořídit vhodné nářadí. Řezat dlažbu flexou zvládnou jen opravdoví profesionálové. Pokud se mezi ně neřadíte, raději investujte do kvalitní řezačky.

Řezačka na obklady a dlažbu má hned několik výhod, pro které si ji oblíbili nejen laici, ale i profesionálové. Díky řezačce dlažbu snadno a lehce nařežete přesně podle vašich představ. Tedy za předpokladu, že vyberete kvalitní. Práce s nekvalitní řezačkou je spíše k vzteku.

Hobby nebo profi

V zásadě si můžete vybrat buď hobby řezačku nebo řezačku z řady pro profesionály. Je jasné, že profi řada je dražší, ale na druhou stranu často i kvalitnější. I mezi hobby řezačkami ale můžete najít kvalitní nástroj. Jde tak spíše o to, kolik jste ochotni do řezačky investovat a zda se vám tato investice vyplatí.

Pokud si chcete obložit malou koupelnu a víte, že nic dalšího vás v nejbližších deseti letech nečeká, je zřejmě zbytečné utratit tisíce korun za super kvalitní nářadí, které vám bude jen zbytečně ležet někde v rohu. Jestli ale máte dům a dlažbu hned v několika místnostech či dokonce i na terase, už se vám do dražší řezačky rozhodně vyplatí peníze dát.

Lámací mechanismus

S kvalitní řezačkou vám půjde práce od ruky, manipulace bude pohodlnější a dílo budete mít daleko dříve hotové. S kvalitním lámacím mechanismem, kterým jsou profi řezačky vybaveny, hrozí malé riziko špatných lomů dlaždic. To oceníte hlavně ve chvíli, kdy si pořídíte drahé dlaždice.

Na řezačkách dlaždic je nejdůležitější přesný řez, tj. masivní vodící profil, po kterém se pohybuje pojezdový mechanismus bez jakýchkoliv vůlí. Pravítko má být správně seřízené přesně v pravém úhlu k pojezdu, aby uříznuté dlažice měly na každé straně stejnou šířku. Běžně je toto seřízení jednou za čas potřeba provést v rámci servisu řezačky. Lámací mechanismus spolu s odpruženými stoly zaručuje bezproblémové zlomení i té nejtvrdší dlaždice. Postranní držáky jsou dobrým pomocníkem při řezání velkoformátových dlaždic. Musíte mít také jasno v tom, jak velké dlaždice hodláte řezat - podle toho totiž musíte zvolit i velikost řezačky.

Vyrovnávací systém dlaždic

Pokud chcete odvést opravdu dobrou práci, můžete si kromě řezačky pořídit i vyrovávací neboli nivelační systém dlaždic, který se skládá ze spon, klínů a kleští. Každý, kdo už někdy v životě rekonstruoval byt či dům, ví, že se nikdy nemůže člověk spolehnout na to, že zeď bude všude měřit stejně a že podlaha bude perfektně rovná.

Vyrovnávací systém dlaždic oceníte zvláště u velkých dlaždic - udrží dlaždice v dokonalé poloze, dokud lepidlo neztvrdne. Zbytky lepidla pak odstraníte hadříkem, ty tvrdší nožem, ale opatrně, abyste nepoškrábali obklady a dlaždice. Spárovací hmota se aplikuje až po zaschnutí lepidla, takže alespoň 24 hodin po dokončení obkladu či pokládky dlaždic.

Další potřebné věci

Jestliže si hodláte položit dlažbu svépomocí, budete kromě řezačky či případně vyrovnávacího systému dlažby potřebovat i další věci:

  • obklady nebo dlažbu
  • penetrační nátěr u obkladů stěn
  • lepidlo nebo tmel
  • spárovací hmotu
  • stěrku
  • hladítko
  • vodováhu
  • zednickou lžíci
  • tužku
  • gumovou paličku

Jak na to

V prvé řadě si dobře rozmyslete, jaký typ dlaždic a obkladů zvolíte. Propočítejte si velikost ploch a nakupte materiál s pár kusy navíc. Není snadné dodatečně pořídit chybějící dva kousky obkladu či dlažby v naprosto stejném odstínu, jako je zbytek už položeného a obloženého.

Povrch, se kterým budete pracovat, očistěte od prachu a zarovnejte. Doporučuje se penetrace, lepidlo pak lépe drží.  O tom, jak si doma správně připravit podklad pro dlažbu, jsme psali zde.

Obklady a pokládku si můžete načrtnout obyčejnou tužkou. Minimálně vodící čára by vám neměla chybět. U stěn se rýsuje zhruba v úrovni očí a obklad se začíná od vodící čáry nahoru. Na podlaze se dlaždice kladou od středu. Lepidlo či tmel míchejte a chystejte v menších dávkách, aby neztvrdlo. Natírejte jen přiměřené množství, abyste stihli obklad a dlaždice kvalitně připevnit dřív, než lepidlo ztvrdne.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve