Jak v zimě správně větrat, a to i při smogu?

 Tipy a inspirace 
13. ledna 2019 08:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Otevřít ventilačku rozhodně nestačí Shutterstock
Vyvětrat si domov není žádná věda. Jenomže pokud venku mrzne nebo se k tomu přidá smog, je to kolikrát problém. Větrat příbytek by se mělo pravidelně. Jak je to však s větráním v zimě, a zvlášť když je venku smogová situace?

Kontrolka by měla zasvítit ve chvíli, kdy se vám začnou rosit okna. Znamená to, že je v místnosti příliš vlhko. Je to dáno i tím, že člověk denně vyloučí do vzduchu až tři litry vody. V tu chvíli se váš byt mění na semeniště roztočů a pěstírnu plísní. A to přece nikdo neche.

Optimálně čtvrt hodiny

Pokud panují venku běžné teploty, mělo by se větrat až patnáct minut. Během této doby se v místnostech dostatečně obmění vzduch a nebude se vám v nich hromadit vlhkost. Ve chvíli, kdy jsou venku extrémní podmínky, postačí otevřít okna dokořán po dobu 4 minut. Ideální je, pokud vyvětráte krátce po ránu a ještě jednou po návratu domů.

Ventilačka není na větrání

Jestli si myslíte, že pro správné větrání vám postačí otevřít ventilačku, pak jste na omylu. Právě přes ni nejvíce uniká teplo, navíc ke kompletní výměně vzduchu vám rozhodně nestačí. Naučte se proto v zimě větrat naplno a krátce. Pak dochází k intenzivní výměně vzduchu a k menším tepelným ztrátám. 

Jde i o zdraví

Větrání v zimě do velké míry ovlivňuje i zdraví. Ve špatně větraných interiérech se také hromadí vlhkost, a to je ideální prostředí pro množení roztočů a vznik plísní. Ty se navíc v takovém prostředí velmi rychle šíří, což bývá například jedním z hlavních důvodů epidemií ve školách a školkách. Navíc vydýchaný vzduch způsobuje únavu a malátnost. Ideálně si do bytu pořiďte také čističku vzduchu. Na co při jejím výběru dbát, jsme psali zde.

Větrat při smogu můžete, ale když odcházíte

V případě smogu je situace o něco horší, zvlášť kdy i meteorologové varují, aby lidé nevětrali. Pravdou je, že při mírné smogové situaci můžete krátce vyvětrat, ale nejlépe ve chvíli, kdy odcházíte nebo víte, že místnost nebudete několik hodin používat. To je totiž nutné pro to, aby se “vpuštěné” škodliviny usadily a nedráždily tak dýchací cesty. Jakmile je ale množství škodlivin ve vzduchu skutečně vysoké, větrání se určitě na pár dnů vzdejte. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008