Na co si dát pozor při výběru sušičky prádla

 Tipy a inspirace 
04. ledna 2019 10:06 / Bronislava Silná
  3
📷
5 fotografií v galerii
Pračka a sušička dnes tvoří neodmyslitelnou součást vybavení domácnosti Shutterstock
Existuje samozřejmě celá řada parametrů, ale jako každé jiné zařízení do domácnosti i sušička má své slabé místo, které vás může potrápit.

Asi většina z vás už zvládne z parametrů vyčíst, zda je sušička úsporná. Většina ví, že je třeba koupit sušičku kondenzační s tepelným čerpadlem. Většina ale netuší, co je čeká ohledně čištění filtrů.

Filtry

Sušičky mají nejčastěji dva filtry. Jeden bývá v těsném sousedství bubnu a odstraňuje jemný prach z prádla. Druhý filtr pak bývá pod bubnem. Obvykle v místě, kde vstupuje vzduch z bubnu do tepelného výměníku. Různí výrobci řeší tento druhý filtr různě. Přitom právě s ním bývají největší potíže. Někteří nenabízejí žádný filtr a výměník se postupně zanáší prachem, který se nedá ani vysát, ani jinak odstranit. Jednou za čas je pak nutný servisní zásah.

Jiní výrobci řeší toto místo jednoduchým molitanovým filtrem, který se obyčejně po každém sušení čistí. Bohužel tento filtr je velmi propustný, takže stejně po čase dojde k vytváření usazenin na žebrování výměníku.

Asi nejlepší je druhý filtr z jemné plastové membrány, jaká je použita u filtru prvního. Tento typ obyčejně lépe těsní, zachytává poctivě příděly prachu a propouští dál jen minimum nepořádku, takže výměník zůstává dlouho čistý.

Čištění výměníku

Protože se u některých typů sušiček začne zanášet výměník po každém sušení a volat pokaždé opraváře nedává smysl, je jedinou možností ho zkusit pořádně vyčistit svépomocí. Optimální je, když necháte pro tento účel útroby sušičky dobře vyschnout. V případě zaneseného žebrování se zde totiž drží i nežádoucí vlhkost. Následně se snažte pomocí starého zubního kartáčku, párátka či jiného vhodného předmětu stáhnout z mřížky co nejvíc nalepeného prachu. Pomůže i vysavač, ale spíš na vysátí kousků prachu, které jste již předtím mechanicky uvolnili. Jde o velmi nepříjemný a zdlouhavý proces.

Proto se někdy doporučuje vypláchnout výměník proudem tlakové vody. Odpojte sušičku od elektrické sítě a zajistěte vedle tlakové vody také její odtok. Koupelny s kanálkem zde mají výhodu. Dá se ale také použít vysavač na mokré vysávání. Po tomto zásahu nechte sušičku dobře větrat. Nainstalujte nový molitanový filtr a doufejte, že další čištění vás potká co nejpozději.

Doporučení

Před nákupem konkrétního typu sušičky se zajímejte o druh a způsob čištění spodního filtru. Pokud možno, vyhněte se filtru jen z molitanu a sušičkám bez filtru. Každopádně si přečtěte recenze a zkušenosti uživatelů, kteří mají sušičku už delší čas. Jakmile narazíte na potíže s druhým filtrem, sušičku si nekupujte. Uvažujete-li nad kombinací pračky a sušičky, přečtěte si také článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008