Zipové sáčky mají v domácnost široké využití. Oceníte je během párty i při úrazu

 Tipy a inspirace 
07. dubna 2019 13:17 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Bylinky si v zipovém sáčku udrží svou vůni Depositphotos
Zipové polyetylenové sáčky jsou díky snadnému způsobu opakovaného otevírání a uzavírání velmi praktické. Nejčastěji se používají na uložení drobných předmětů, jako jsou šroubky, matičky, knoflíky a mince. Sáčky větších rozměrů umožňují uschování tiskovin nebo fotografií. Jejich využití je ale daleko širší.

Velkou výhodou zipových sáčků je, že jsou pevné, a neprodyšné, zabraňují navlhnutí i načichnutí, což funguje i obráceně - pokud tedy do sáčku uchováte třeba bylinky, rozhodně se nemusíte obávat, že by ztratily svou vůni.

Mít doma zipové sáčky se vyplatí, protože jejich využití v domácnosti je širší, než jste si možná mysleli.

Pomocník na výlety

Pokud se chystáte někam na výlet a budete potřebovat mapu, přijde vám vhod zipový sáček. Stojí pár korun a nahradí vám drahé nepromokavé mapy či různé speciální ochranné obaly. Žádný déšť či voda vám mapu nezničí. Stejným způsobem můžete před vlhkostí ochránit i mobil. Dotykový telefon navíc i přes fólii můžete plně ovládat.

Ledová tříšť

Až udeří parné léto, určitě se řada lidí bude chtít ochladit. Příjemné letní osvěžení představuje například ledová tříšť. Pomocí zipového sáčku ji vyrobíte raz dva. Na výrobu ledové tříště budete potřebovat dva zip sáčky, jeden menší a druhý jednou takový. Dále potom džus, ze kterého chcete vyrobit tříšť, led a sůl.

Do menšího uzaviratelného sáčku vlijte džus. Před uzavřením z něj vytlačte co nejvíce vzduchu. Poté sáček uzavřete a vložte do většího sáčku. Pak přidejte do velkého sáčku hodně ledu.

Pokud chcete získat tříšť relativně rychle, potřebujete snížit teplotu tání ledu. K tomu si pomůžete přidáním soli. Tou posypete led, čímž dosáhnete výrazného snížení teploty tání. Velký sáček s tímto obsahem zabalte do ručníku a 10 minut s ním třeste. Po několika minutách třesení získáte dokonalou osvěžující tříšť.

Vymknutý kotník

Stačí chvilka nepozornosti a člověk si může vymknout kotník. Jde o bolestivé zranění a odborníci vždy doporučují okamžitě postižené místo ledovat. Pokud nemáte speciální chladící polštářky, můžete si je vyrobit pomocí zipových sáčků. Budete potřebovat zipový sáček s jezdcem, vodu a alkohol.

Vodu vlijte do sáčku a přidejte i trochu alkoholu. Sáček s tímto obsahem pak nechejte nějakou dobu v mrazáku.

Po několika hodinách vznikne v sáčku ledová tříšť. Díky drobným kouskům zmrzlé vody sáček pohodlně obejme bolavé místo.

Maso vydrží déle

Zipový sáček lze využít také k uskladnění masa v mrazničce. Pokud totiž ze sáčku vytlačíte veškerý vzduch a maso v podstatě zabalíte vakuově, vydrží vám v mrazáku daleko déle.

Stačí dát maso do sáčku a ten ponořit do nádoby s vodou tak, aby nenatekla dovnitř. Z potopené části jednoduše vymačkáte vzduch a pomocí jezdce sáček snadno uzavřete.

Stejný způsob lze využít i v případě, že si chystáte na delší cestu třeba obložený chleba nebo toust. Vakuově zabalený vám vydrží déle čerstvý.

Marináda

Chcete si naložit maso do marinády? Dejte všechny potřebné ingredience do sáčku a pevně uzavřete. Maso promněte, aby se marináda dostala opravdu všude. Bez obav můžete naložené maso dát do ledničky, ze sáčku totiž neunikne ani kapka oleje či jiné pochutiny. O tom, jak doma využít lepicí váleček, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve