Bílá je v kuchyni již na ústupu. Nahrazují ji tmavé barvy a IN jsou i zlaté odstíny

 Interier 
31. března 2019 09:48 / Marie Popelková
  3
📷
6 fotografií v galerii
Tmavé kuchyně jsou čím dál více žádané Shutterstock
Byly časy, kdy sněhobílá kuchyně byla v moderním interiéru takřka nutností. Jenže tuto klasickou barvu v posledních letech čím dál více vytlačují podstatně tmavší odstíny. Novým trendem jsou i zlaté odstíny.

Od sněhobílých kuchyní bytoví designeři ustupují už pár let. V nových moderních interiérech tak spíše narazíte na kuchyně v tmavších barvách. Dodají místnosti energii, eleganci i hravost. A čím zajímavější barvu zvolíte, tím více vaše kuchyně příchozí zaujme.

Tmavé barvy mají i svá ale

I když jsou v kuchyních moderní tmavší odstíny, musíte se řídit i dalšími okolnostmi. Je totiž jasné, že tmavé barvy opticky zmenšují prostor. Musíte to mít na paměti a nevolit tmavé odstíny za každou cenu. Pokud je použijete, nezapomeňte na dostatečné osvětlení. V malých a tmavých kuchyních, které jsou například i bez okna, je vhodnější volit o něco světlejší odstíny, například šedou.

Módní barvy

Pokud je vaše kuchyně hodně prostorná a nechybí zde přísun denního světla, klidně si můžete dovolit pořídit si černou kuchyňskou linku, která působí velmi elegantně. Do menších či hůře prosvětlených místností pak lze zvolit například šedou či šedomodrou. Módním odstínem je také šedorůžový tón nebo růzé odstíny modré, zelené nebo tyrkysové.

Mat nebo lesk

Ještě před pár lety bylo in mít lesklý povrch kuchyňských dvířek. S nástupem tmavých barev se ale do popředí začíná dostávat opět mat. Matný povrch se hodí hlavně k přírodním materiálům, jako jsou dřevo nebo mramor, návrat hlásí i leštěný beton či kámen.

Zlaté prvky

Novým trendem v kuchyních jsou také zlaté odstíny. Nejčastěji se objevují na různých doplňcích. Pomalu a jistě vytlačují například nerezové baterie a dřezy. Mosazný nebo meděný dřez či baterie dodá kuchyni neotřelý vzhled. Zlatá barva se ale může objevit i jinde, například na úchytkách nebo jiných doplňcích.

Světlo a vzdušnost

Tam, kde to prostor dovolí, hodně designeři upřednostňují přirozené světlo. Místo řady horních skříněk se tak například čím dál častěji objevují okna. Pokud okna nelze v místě dát, snaží se dodat prostoru vzdušnost například otevřenými dřevěnými policemi či kovovými konstrukcemi. Ale pozor, tyto police vyžadují větší údržbu, protože na ně sedá více prachu. Je tak dobré do nich dát věci, které budete častěji brát do ruky, abyste prachu dali co nejmenší šance. O tom, že pěknou polici lze vytvořit i z obyčejné fošny, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008