Na výšce postele záleží. Jaká je ideální, abyste si spánek opravdu užili?

 Interier 
28. března 2019 06:32 / Jitka Holoubková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zamyslete se i nad tím, jak vysokou postel potřebujete Pixabay
Spaním trávíme podstatnou část našeho života a to, jak kvalitně se vyspíme, ovlivňuje po zbytek dne naše pracovní výkony, ale i náladu a z dlouhodobého hlediska i naše zdraví.

Když budete vybírat novou postel, čeká vás rozhodování nejen o materiálu, ze kterého je vyrobena, o designu, ale to, nad čím byste se měli zamyslet, než vytáhnete z peněženky patřičný obnos, je také její výška.

Naše rada nebude o tom, že je lepší nízká nebo naopak vysoká postel, ale bude se týkat úvahy, která souvisí s vámi. Tedy jaká postel bude vyhovovat právě vašim potřebám.

Vysoká pro lidi s omezenou hybností

Pokud jste totiž méně pohybliví, máte problém se ráno z postele zvednout a vstát, určitě pro vás bude vhodnější postel vyšší a také ne příliš pružná či měkká matrace. Ta by vám totiž ranní vstávání spíš zkomplikovala. Platí to i pro lidi, kteří mají například kyčelní endoprotézu. Musíte mít pocit opory a když se posadíte, měli byste mít nohy přibližně v pravém úhlu. Ideální výška v tomto případě je kolem 60 centimetrů. Vyšší by mohla být už pro člověka s omezenou hybností nebezpečná, zvlášť kdyby v sedě nedosáhnul chodidly na zem.

Vyšší postel doporučují lékaři také lidem s alergií na prach. Čím dál od země spíte, tím méně prachu dýcháte. Vhodná bude i v místnostech, kde se méně topí a člověku je v noci zima.

Nízká, když trpíte závratí nebo máte raději chlad

Naopak jsou ale lidé, pro které bude vhodnější postel nižší. Například lidé menšího vzrůstu nebo ti, kdo mají při spaní raději chlad. Jsou také lidé, kteří trpí závratěmi nebo mají nějaké psychické potíže a potřebují cítit něco jako uzemnění, které jim dává pocit větší jistoty a klidu.

Důležitá okolnost je také to, jestli v posteli bývají s vámi často děti. Vysoké lůžko by pro ně mohlo být nebezpečné.

Do malého bytu je ideální futon

Milovníkům východních kultur, kteří hledají inspiraci třeba u Japonců, bude nejspíš vyhovovat takzvaný futon, tedy nízké lůžko japonského typu, jehož matrace obsahuje například kokosová vlákna. Výhodou futonů, které lze sehnat v mnoha variantách, je většinou nízká cena, ale také to, že jsou vyrobené z přírodních materiálů.

Jsou vhodné do menších bytů, protože se dají snadno složit a můžete z nich během chvíle udělat křeslo nebo pohovku. Kam postel v bytě umístit a jak ji správně otočit, o tom si můžete přečíst zde.

Témata: postel, spaní, futon
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008