Nevyhazujte starý chleba. Pomůže vám vyčistit stěnu nebo třeba fleky na ubruse

 Tipy a inspirace 
18. března 2019 09:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obyčejný krajíc chleba dokáže být ještě užitečný pomocník v domácnosti Depositphotos
Starý chleba běžně vyhodíte nebo z něj případně namelete strouhanku. Věděli jste však, že se dá využít i při některých činnostech v domácnosti? Možná vás to dost překvapí.

Při úklidu domácnosti běžně používáte různé chemické prostředky. V dobách našich babiček i prababiček ale nic takového nebylo. Takže si tehdejší hospodyňky musely často pomoci tím, co bylo po ruce. Třeba právě starým chlebem.

Rozzáří staré obrazy

Máte-li doma nějakou rodinnou památku v podobě starého obrazu, pak vám určitě také vadí to, že se na něm usazuje prach a vyčistit jej, aniž byste jej poškodili, není možné. Zkuste místo toho použít krajíček bílého chleba. Opatrně a velmi jemně jím malbu přejeďte, tak, aby na něm neulpívaly drobky. Uvidíte, že po této ozdravné kúře se barvy oživí a rozjasní.

Posbírá nebezpečné střepy

Každému se už určitě někdy stalo, že rozbil skleničku. A na drobounké střepy někdy ani koště nestačí, vysavačem by se likvidovat neměly, aby ho nepoškodily. Takže příště, až se vám stane nehoda, sáhněte po chlebu. Krajíčkem opatrně tlačte na místa, kde by střepy mohly být. I ty nejjemnější kousíčky skla se do krajíce zapíchnou a vy můžete brzy běhat klidně zase naboso.

Vyzmizíkuje skrvny na stěně

Stěny jsou velké lákadlo, zvláště pro děti. Během chvíle je dokáží svými mastnými prstíky pěkně označkovat. Mějte proto po ruce vždy chleba, který dokáže mastnotu pěkně vysát i z neomyvatelných tapet nebo malovaných stěn. Na čmáranice na zdi fungují zase jiné metody, o kterých jsme psali zde. A toustový chléb si pro změnu dobře poradí i se skvrnami od omáčky, vína nebo něčeho mastného - fleky se nestačí tolik vsáknout do ubrusu. Ten pak můžete vyprat standardním postupem. 

Pohlcuje pachy

Možná, že vám to bude znít zvláštně, ale právě krajíček chleba skvěle funguje jako pohlcovač pachů. Klidně ho můžete dát do spíže, kde jste přehlédli plesnivou zeleninu a potřebujete se zbavit zápachu, ale i do ledničky v které týden ležely syrečky. Chléb je také vynikající při vaření aromatičtější zeleniny, jakou je brokolice nebo květák. Stačí přiložit na okraj hrnce plátek chleba, který pohltí prakticky veškerý zápach.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?