I stará sedačka může zářit jako nová. Vyrobte si domácí čističe na fleky od vína, kávy i mastnoty

 Tipy a inspirace 
09. března 2019 14:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pohovky jsou nejzatěžovanější kousek nábytku Shutterstock
Už se na vaši špinavou sedačku nemůžete ani podívat? Poradíme vám, jak ji vyčistit tak, aby znovu zářila čistotou.

Velký jarní úklid čeká pomalu na každého z nás. Umývat okna, vyčistit koberce a čalounění na sedačce. To vše za vás klidně zvládne úklidová firma, ale vaše peněženka tím zhubne o pár stovek. Pokud se do čištění vrhnete sami, poradíme vám pár triků, díky nimž budete mít vaši pohovku zase jako novou.

Nezapomeňte na prach

Je jedno, jestli bydlíte v domku nebo paneláku. Prach je prostě všude. Usazuje se na nábytku, ale i na potahu sedačky. A na to drtivá většina hospodyněk často zapomíná. Proto je dobré čas od času sedačku vykartáčovat jemným kartáčkem a přetřít ji lehce navlhčeným hadrem.

Na mastnotu kyselým

Na pohovce se objevuje nejenom prach, ale také skvrny od zbytků jídla nebo pití. Na olejové a jiné druhy mastných skvrn se skvěle osvědčil čerstvý citron. Použít jej můžete na mastné fleky, ale i na skvrny od barev, piva, případně vajec. Stejně dobře by si se skvrnami měl poradit i ocet. Na mastné skvrny platí i čistý alkohol. 

Na víno sodovkou

Citron i ocet můžete použít i v případě, že vám na čalounění skončila skvrna od červeného vína. Pokud je flek čerstvý, místo co nejrychleji vysušte papírovými utěrkami nebo kapesníčky a polijte ho sodovkou nebo perlivou vodou či minerálkou. Bublinky dokáží uvolnit špínu vsáknutou do vláken. Po chvilce místo opět vysušte. 

Nehoda s kávou?

Pokud vám vaše dítko umatlalo pohovku čokoládou, kakaem nebo na ni skončil kečup či káva, zasáhněte co nejdříve. Nepoužívejte však na odstranění teplou vodu. Naopak pouze a jen studenou, v níž můžete rozmíchat trochu pracího prášku nebo přípravku na koberec. Na starší skvrny od kávy nebo horké čokolády zase platí glycerin. Ten se dá použít i v případě mytí oken. O tomto tématu jsme více psali zde.

Na oživení barev alkohol

Jestliže vaše sedačka už ztratila to nejlepší ze své zářivé a syté původní barvy, zkuste na to jít po "babičkovsku" a vyrobte si domácí přípravek na její oživení. Nasypejte 13 g mýdlových vloček do hrnce a zalijte je 250 ml destilované vody. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se vločky nerozpustí. Odstavte hrnec a nechte roztok vychladnout. Pak přidejte 50 ml glycerínu, 50 ml vysokoprocentního čistého konzumního lihu a důkladně vše promíchejte. Nalijte do skleněné lahve a dobře uzavřete. Před každým použitím smíchejte jednu lžíci přípravku v čisté vodě a důkladně našlehejte až do pěny. Směs nanášejte jemně houbičkou na pohovku a nechejte uschnout.  

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47