Staré žaluzie nemusí skončit v popelnici. Můžete si z nich lehce vytvořit zajímavé bytové dekorace

 Interier 
07. března 2019 08:59 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Staré žaluzie nemusejí být vždy jen na odpis Archiv
Dosloužily vám staré okenní žaluzie a vy nevíte, co s nimi? Nezoufejte, existuje několik řešení. A nemusí jít nutně jen do "starého železa". Lze z nich vytvořit i zajímavé bytové dekorace.

Když se člověk rozhodne vyměnit starou stínící techniku za novou, obvykle pak řeší, jak se starých žaluzií zbavit, aby vám zbytečně někde v bytě nepřekážely. Není to nic složitého, poradíme, jak na to.

V podstatě si lze vybrat ze tří způsobů, jak se starými žaluziemi naložit– odvézt je do sběrného dvora, vrátit je k likvidaci prodejci nebo je znovu použít a něco pěkného z nich ještě vyrobit.

Sběrný dvůr

Všeobecně platí, že veškeré odpady, tedy i žaluzie, od vás převezmou ve sběrných dvorech. Jestliže máte v dané oblasti trvalé bydliště, stačí žaluzie dovézt, ukázat občanský průkaz, a můžete tam staré žaluzie zdarma nechat. V menších obcích bývají jednou za čas kontejnery, kam se podobný odpad sváží. Často sběry kovového odpadu pořádají třeba dobrovolní hasiči. Staré hliníkové žaluzie samozřejmě můžete zavést i do výkupny kovového odpadu, ale při jejich váze žádný extra výdělek nečekejte.

Prodejci

Někdy se podaří udat staré žaluzie tam, kde budete pořizovat novou stínící techniku. Prodejci vědí nejlépe, jestli je možno něco ze starých žaluzií ještě využít nebo vám alespoň poskytnou službu navíc. Podmínkou ale je, že musíte u nich pořídit novou stínící techniku. A nemusí to být nutně jen žaluzie, ale třeba rolety, markýzy nebo jiné zboží.

Pokud ovšem víte, od koho jste si žaluzie před lety koupili a pokud tento prodejce ještě funguje, máte možnost využít i tzv. zpětný odběr. Prodejce má totiž povinnost od vás staré žaluzie převzít a zajistit jejich recyklaci nebo ekologickou likvidaci. Pokud se vám žaluzie rozbily, ale rádi byste je ještě používali, nezoufejte. Některé závady si můžete opravit i sami doma, jak jsme psali zde.

Vdechněte starým žaluziím nový život

Starých žaluzií se ale nemusíte zbavovat vůbec. Lze z nich totiž vytvořit hezké bytové dekorace. Kluky určitě nadchne žaluziová polička na angličáky. Jednotlivé lamely můžete zaplést a vytvořit si tak třeba košík nebo obal na vázu. Šikovní kutilové se pak mohou pustit i do výroby netradičního lustru, který se stane ozdobou vašeho bytu. Inspiraci najdete v naší fotogalerii pod článkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?