Aby vám kamna dobře sloužila, osvojte si tato pravidla

 Interier 
29. července 2018 14:03 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léto je pro údržbu krbů a kamen ideální Pixabay
Léto je ideální čas na hloubkovou údržbu krbů a kamen. Běžné čištění spotřebiče nespadá do kompetence kominíka, ale provozovatele. Usazování nečistot způsobuje špatný tah, špatné hoření a nespálené saze se mohou ve spalinových cestách vznítit. V neposlední řadě očista kamen zvýší jejich životnost.

Vnější povrch krbu můžete čistit obyčejným vysavačem, popř. vlhkým hadříkem. Další čištění ale vyžaduje náročnější postup. Po topné sezoně byste měli čistit krby a kamna. Než začne nová sezona, měli byste jim věnovat alespoň půl dne práce. A počítejte s tím, že se ušpiníte nejen vy, ale i okolí topného tělesa.

Vypálení pomocí chemie

Prvním krokem při radikální očistě kamen je vyčištění spalinových cest pomocí chemie. Takzvaný kominíček nebo čisticí poleno napuštěné speciálními chemikáliemi ve vysokých teplotách rozpustí usazeniny na oxidy uhlíku, které odejdou z komína. Zatímco poleno by mělo shořet zcela, tedy by mělo být na plný výhřev kamen, kominíček se dává na žhavé uhlí a nadále se už netopí a kamna se nechají vychladnout. V minulosti se místo chemického přípravku používaly čerstvě naškrabané slupky od brambor. 

 

Kamna si zaslouží speciální péči

Zatímco komín a roury by vám měl každoročně vyčistit kominík, o kamna se musíte postarat sami. Nejprve odpojte komínovou trubku a venku ji vymeťte tvrdým kartáčem. Po odejmutí roury od kamen rychle zabalte oba její vývody kuchyňskou smršťovací fólií, aby se při přenosu ven doma nevysypal žádný nepořádek. Z kamen pak lopatkou vyberte všechen popel. Následně všechny stěny kamen vydrhněte kartáčem. 

Údržba skleněných dvířek

Pokud chcete mazat dvířka, aby nevrzala, použijte raději automobilovou vazelínu, aby vám při zahřátí nekapaly na zem kapky roztátého tuku. Na dvířka a sklo na nich se prodávají speciální čističe, především v podobě gelů, vystačíte si ale i s obyčejnými novinami, které usazeniny také mechanickým čištěním odstraní. Některé čističe skla jsou agresivní a mohou poškodit lak spotřebiče, stejně jako těsnění. Pokud používáte na čištění skla rozprašovače, počínejte si velmi opatrně. 

Pokud se vám sklo u kamen zanáší až moc často, znamená to, že topíte příliš mokrým dřevem, nebo je v kamnech málo kyslíku. Usazování probíhá i v případě, že je ve spalovací komoře příliš nízká teplota nebo neefektivně využíváte vzduchové ventily. Mnoho lidí zapomíná, že přívod primárního vzduchu musí být otevřen pouze při zatápění nebo po přiložení. O triku na vyčištění skla špinavého od sazí jsme psali zde.

Kontrola 

Kromě úklidu je nutná také kontrola stavu topidla a jeho konstrukce. Nejprve zajistěte, že do kamen nebude pršet (pomoci může stříška na komín) a bude v nich proudit vzduch (vzduchové otvory proto nechte otevřené). Pokud byste v kamnech i tak, třeba nedopatřením, nechali trochu popela, ten bude nasávat vlhkost ze vzduchu, čímž může následně spustit korozi částí kamen nebo krbové vložky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47