Barvy v kuchyni: Která povzbuzuje chuť k jídlu a která ji naopak tlumí?

 Tipy a inspirace 
22. července 2018 11:47 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ne každá barva je do kuchyně vhodná Internet
Možná vás to dosud ani nenapadlo, ale psychologie barev skutečně funguje a řada bytových designerů proto jednotlivé odstíny v různých místnostech nepodceňuje. A nejinak je to i v kuchyni. Jsou totiž barvy, které se do kuchyně hodí více a naopak existují i takové, které pro tuto místnost zrovna optimální nejsou.

Psychologie barev vychází z toho, že každá barva v člověku vyvolává určité emoce. Většina lidí se sice řídí vlastním vkusem, ale možná není na škodu se zamyslet nad barvami v interiéru i z trochu jiného pohledu.

Od každé místnosti totiž očekáváme něco jiného. Od kuchyně například většina lidí čeká jakousi pohostinnost, vřelost, útulnost, klid a pohodu a snad všichni předpokládají, že jim tam bude chutnat. Pokud opravdu chcete, aby vaše kuchyň všechny tyto požadavky splnila, můžete to podpořit právě barvou. Tabu by tak například měla být zelená či modrá, naopak ideální je oranžová nebo červená.

Vyhněte se modré i zelené

V případě kuchyní byste se měli vyhnout modré a zelené barvě. Studené odstíny modré totiž tlumí chuť k jídlu, což logicky není v případě kuchyně úplně ideální. Obzvláště opatrní byste pak měli být v kombinaci studené modré a nerezu - pocitově se chladný dojem ještě znásobí.

Se zelenou barvou je to trochu obtížnější. Jsou odstíny, které v kuchyni vůbec nevadí a naopak evokují přírodní a svěží atmosféru i pocit čistoty. Ale pozor! Právě pocit čistoty se může v některých případech zvrtnout k tomu, že na vás bude kuchyň působit spíše jako nemocnice nebo zubní ordinace. Buďte proto při výběru obzvláště obezřetní. Zelená barva jinak dobře ladí s přírodním dřevem a bílou barvou.

S červenou a oranžovou nešlápnete vedle

Naopak v červené nebo oranžové kuchyni se budou strávníci cítit skvěle. Obě tyto barvy mají totiž dar povzbuzovat chuť k jídlu.

Za jedničku v kuchyních je považována oranžová barva. Kromě toho, že povzbuzuje chuť k jídlu, stimuluje v lidech také komunikaci. A právě komunikace je u společné večeře hodně důležitá. Pokud máte moderní kuchyň, nemusíte se bát ani svítivě oranžových prvků.

S červenou zacházejte trošku opatrněji, vyhněte se křiklavým či tmavým odstínům a naopak její agresivitu zmírněte bílou barvou a světlými doplňky. Když je červené v interiéru moc, může mít totiž dráždivý efekt. V menší míře ale příjemně povzbuzuje (i chuť k jídlu). Dobře se s červenou snoubí doplňky v béžové, šedé nebo bílé barvě a hezká je rovněž kombinace s nerezem.

Lépe vám prý bude chutnat také v růžové kuchyni. O této barvě v interiéru jsme blíže psali zde.

Bílá je klasika, žlutá pozitivní

Pokud ale nemáte oranžovou či červenou v oblibě, nic nepokazíte, když ve své kuchyni dáte přednost klasické bílé. Velkou výhodou bílé barvy je, že ji lze kombinovat v podstatě se všemi ostatními barvami. Navozuje dojem čistoty a prostoru.

Do kuchyně se pak hodí také žlutá barva. Ta dokáže pocitově celou místnost příjemně proteplit, navíc vytváří pozitivní atmosféru. Pozor ovšem na množství barvy v malé kuchyni. Jinak tato barva hezky vynikne s přírodními odstíny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008