Výhody i nevýhody různých druhů přímotopů

 Tipy a inspirace 
04. ledna 2018 09:06 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud vaše topení nevyhřeje byt, zkuste jiné možnosti Pixabay
Nedokáže vaše topení prohřát všechny místnosti starého domu? Nebo chcete přitopit dětem v koupelně či v oblíbeném koutku obývacího pokoje? Pak přichází na řadu přímotop. Na trhu je jich celá řada a mají své výhody i nevýhody.

Než začnete se samotným výběrem přímotopu, je třeba si ujasnit dvě věci. Má přímotop vytopit celou místnost nebo jej chcete jen jako lokální zdroj tepla? Chcete přímotop na elektřinu, plyn nebo snad dokonce na biopalivo?

Radiátory

Hodí se do malých či středně velkých místností. Jsou naplněné topným olejem, díky němuž vydrží teplý i delší dobu poté, co ho vypnete. Velikost prostoru, který zvládne zařízení vyhřát, je závislá na výkonu i na počtu topných žeber. Radiátor nevyžaduje téměř žádnou údržbu, nevíří prach, nevysouší vzduch a je tichý. Naopak se ale déle zahřívá, spotřebuje více elektřiny a kvůli své váze se s ním hůře manipuluje.

Konvektory

Jsou určené pro vytápění menších místností, popřípadě jako doplněk k hlavnímu topení. Spodem nasávají studený vzduch, jež je následně topným tělesem ohříván a horními průduchy vracen zpět do místnosti. Většina modelů má ventilátor, který napomáhá k rychlejšímu vytopení prostoru. Některé modely umožňují montáž na zeď. Výhodou je nízká pořizovací cena a nízká hmotnost. Konvektory ale víří prach, déle se nahřívají a kvůli horním průduchům je teplo z nich dříve u stropu než u země.

Teplovzdušná topidla

Teplovzdušná topidla se hodí zejména na vyhřátí konkrétního prostoru v místnosti. Zařízení tohoto typu převádějí elektřinu na teplo prostřednictvím odporových článků. To je následně vháněno do místnosti za pomoci výkonného ventilátoru. Teplo vytvářejí ihned, nestojí moc peněz, jsou lehké a některé modely se otáčejí i do stran. Nevýhodou je, že po vypnutí ihned zchladnou a proudící vzduch víří prach.

Topné panely

Pod tímto názvem se skrývají zařízení, která využívají k vytápění takzvaného sálavého principu. Spočívá v tom, že přístroj prostřednictvím tepelného záření zahřívá předměty a osoby v okolí, ale i okolní zdi. Ty do sebe naakumulují teplo a od nich se ohřívá vzduch. Hybridní sálavé panely využívají k vytápění princip sálavého záření i klasický konvekční princip.

Panely rychle vytváří pocitově intenzivní teplo a topné těleso hřeje i určitou dobu po vypnutí. Výhodou je i tichý chod, relativně nízká hmotnost a to, že topné panely nevíří prach. Jsou také vhodné pro dlouhodobé vytápění. Nevýhodou je naopak vyšší pořizovací cena. Umisťují se většinou na zeď a na strop.

Infrazářiče

Stejně jako topné panely i infrazářiče vysílají tepelné záření (sálání), které zahřívá předměty a osoby v okolí. Nicméně princip tvorby sálání je odlišný. Infrazářiče pracují s velmi vysokými teplotami, při kterých je sálavé teplo krátkovlnné. Díky tomu snadněji prostupuje do hloubky lidského těla a působí okamžitým pocitem tepla.

Zároveň ohřívá okolní vzduch prostřednictvím výše zmíněných vysokých teplot. Skvěle se tak hodí pro krátkodobé vytopení místností, jako je například koupelna, nebo pro venkovní použití při večerním posezení s přáteli. Plusem je opět tichý chod, nevíření prachu a nízká cena, negativem vysoká spotřeba elektřiny.

Plynová topidla

Vytopí všechny místnosti, záleží jen na výkonu. Jsou tichá, topí relativně rychle, nevíří prach. Lze je také využít jako hlavní topidlo. Nutností je ovšem zavedený zdroj plynu a také odvod pro spaliny. Nevýhodou je také to, že plynová topidla jsou dražší.

Krby

Hodí se jako hlavní topení i jako doplněk k hlavnímu topení. Záleží na výkonu konkrétního modelu. Na trhu jsou krby na elektřinu i na biopaliva. Krby jsou výborným designovým doplňkem. Minusem je opět vyšší pořizovací cena.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve