Díky pár tipům může být provoz myčky ještě úspornější než dosud

 Technika 
31. prosince 2017 08:49 / Marie Popelková
  4
📷
5 fotografií v galerii
Nevhodným zacházením se provoz myčky prodraží Shutterstock
Myčka nádobí je už v českých domácnostech poměrně rozšířeným spotřebičem. Oblibu si získala hlavně díky tvrzení, že dokáže umýt nádobí podstatně ekologičtěji a ekonomičtěji než v případě klasického ručního mytí. Aby vaše myčka dokázala ještě více uspořit energie a vodu, můžete to ovlivnit i vy sami. Stačí znát pár dobrých tipů, jak na to.

Pokud si myčku teprve vybíráte, nezapomeňte se řídit i energetickou třídou spotřebiče (označení A má hodnotu okolo 1 kWh) a spotřebou vody (maximálně 12 litrů). Nezapomínejte taky na účinnost mytí a sušení nebo hlučnost, která by se měla ideálně pohybovat do 50 dB.

Myčka nádobí je skutečně ekologičtější i ekonomičtější než ruční mytí, je ale třeba dodržet pár zásad. V opačném případě se provoz tohoto pomocníka v domácnosti výrazně prodraží. O tipech, díky kterým bude nádobí z myčky perfektně čisté, jsme psali zde.

Mýtus o krátkých programech

Mezi lidmi je rozšířen jeden velký mýtus, který se týká zkrácených programů. Řada majitelů myček je přesvědčena, že když navolí krátký program, bude to úspornější. Vycházejí z domněnky, že pokud myčka bude v provozu kratší čas, spotřebuje logicky méně energie. Jenže takhle to právě nefunguje.

Opak bývá v tomto případě velmi často pravdou. Kratší čas je totiž kompenzován větší teplotou i množstvím vody. Existují však ECO programy, které naopak trvají o něco déle, ale se spotřebou pracují efektivně. U zkrácených i ECO programů je potřeba dávat si pozor na usazování tuků – myčku pak bude potřeba častěji čistit nebo střídat tyto programy s těmi klasickými. O tom, jak myčku vyčistit i bez použití chemie, jsme psali zde.

Množství nádobí

Rozhodně se myčka nemusí vyplatit v každé domácnosti a pořizovat si ji za každou cenu dobré není. Pokud jste ale přesvědčeni, že myčku u vás využijete, dobře se zamyslete nad tím, jak velkou potřebujete. Pro jednoho či dva členy domácnosti většinou postačí  myčka o šířce 45 cm. Tento spotřebič obvykle pojme devět sad nádobí.

Myčku pak zapínejte opravdu zaplněnou, aby se vynaložená energie a voda upotřebila na maximum nádobí. Některé myčky mají také funkci, díky které se dá naprogramovat na mytí pouze horního nebo dolního koše. Tato vychytávka ale při spouštění vyžaduje trochu soustředěnosti, abyste nakonec omylem nespustili mytí v prázdném koši.

Oplachováním odtékají peníze

Podle spotřebitelských průzkumů až 85 % domácností nádobí před vložením do myčky oplachuje, často pak dokonce pod teplou vodou. Jedná se přitom o největší nadbytečný podíl spotřebované energie a vody v souvislosti s mytím nádobí.

Přitom u moderních myček to dle výrobců není potřeba a stačí jen mechanicky odstranit zbytky jídla. Pokud vlastníte starší kousek a víte, že neopláchnuté nádobí nezvládne, používejte na oplach studenou vodu nebo špínu setřete stěrkou.

Správné skládání nádobí

Vnitřní prostor myček je výrobci navržen tak, aby se nádobí umylo co nejlépe, ale je potřeba nádobí do myčky skládat správně. Nechte mezi jednotlivými kusy dostatek prostoru, špinavější a odolnější kusy patří do spodního koše, křehčí kousky jako například sklenice do horního koše, hluboké nádobí dávejte vzhůru nohama, aby se v něm nedržela voda, větší kusy umístěte na stranu pro zajištění lepší cirkulace vody. I tato zásada totiž do značné míry ovlivní, jak moc bude vaše myčka ekologická i ekonomická.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve