Osvědčené tipy, jak vánočně provonět dům

 Tipy a inspirace 
24. prosince 2017 07:03 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Františky a koření - dobrý způsob pro vánoční vůně Shutterstock
Každý člověk má určité situace spojené s určitými vůněmi. Jak umocnit zážitek z vánočních svátků? Poradíme, na co určitě nezapomenout.

Vůně vánočního stromečku

K vánočnímu období jednoznačně patří vůně vánočního stromu. Je dlouhodobá, nevtíravá a příjemná. Stromek, který je skladován v chladné místnosti či dokonce venku, se v teplém pokoji nádherně rozvoní. Tuto vůni si mohou užít i ti, kdo si pořídí stromek umělý nebo mají strom v květináči. Stačí si opatřit živé větve, které snadno najdete nebo zakoupíte na trhu. Čím čerstvější a smolnější, tím lepší. Vůně bude intenzivnější. Nepoužívejte umělé vůně ze sprejů.

Vůně cukroví

Mnoho příjemných čichových podnětů vám dodá i vůně cukroví. Protože už na svátky samotné bývá vše hotovo a v krabicích a lidé mají tendenci vše uklidit, mohou tím mnohé příjemné vůně překrýt čisticími prostředky. Dopřejte vůním prostor umístěním vhodného koření do misek. Ty pak rozmístíte v bytě, abyste dosáhli kýženého efektu. Doporučujeme skořici, vanilku, ale třeba i kávová zrna či trochu rumu.

Vůně svíček, purpury a „františků“

Většina lidí má doma už v předvánočním období různé svíčky. Pravidelně je používejte, jejich vůně přidá na sváteční atmosféře. Nezapomínejte ani na staré dobré zvyky s purpurou či si prostě pořiďte „františka“, onen jehlan, který když je shora zapálen, vypouští dým a krásně vánočně voní. Pozor jen na to, aby někdo z hostů nebyl na tyto vůně citlivý. Pak by se mohla idyla proměnit v problém. Někdo dává přednost vonným olejům a lampám. V takovém případě volte orientální exotické vůně, které nejsou pro náš nos běžné. Umocní tajemnou atmosféru.

Vánoce umocní i oheň v krbu

Své udělá i oheň v krbu nebo krbových kamnech. Vůně hořícího dřeva a vizuální zážitek plamenů, které se třepotají nad hořícím dřevem, je mocným momentem, který posune vaše prožívání Vánoc na úplně jinou úroveň.

Vánoční zvyky držte i v dalších dnech

Různé vánoční zvyky jsou určeny pouze pro štědrovečerní hostinu. Pokud ale jde o vůně, které máme s vánočními svátky spojené, můžeme je tvořit i v období, které následuje. Prodloužíme si tak vánoční atmosféru a užijeme víc toho, co jsme třeba pro zmatky kolem příprav neužili ten první večer.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod