Jak si udělat zásobu bylinek na zimu. Můžete je konzervovat hned několika způsoby
Pokud se vám ještě nepodařilo zpracovat celou poslední sklizeň vašich bylinek, nezoufejte. Bylinky můžete snadno zakonzervovat a využívat dle libosti i přes zimu.
Sklízení před konzervací
Než začnete konzervovat, je nezbytné bylinky sklidit a připravit. Letničky, jako je například bazalka, majoránka nebo koriandr, se sklízejí celé. Rostlinku tedy vytáhněte i s kořeny. Zpracovávají se však pouze listy, které musíte otrhat. V případě trvalek, jako jsou například máta, oregano či pažitka, se sklízí pouze nadzemní část. Kořeny tedy nechte v půdě pro pěstování v příštím roce.
Sušení
Asi nejznámějším způsobem konzervace bylinek je sušení. Nasušit si můžete například majoránku, libeček či oregano. Pokud chcete, aby si vaše bylinky uchovaly charakteristické aroma i po usušení, nekrájejte listy předem, ale sušte je vcelku. Po usušení pak listy uchovávejte v uzavíratelných a dobře těsnících kořenkách.
Bylinky sušte na tmavém, suchém a bezprašném místě. Pokud by na místě, kde budete bylinky sušit, bylo vlhko, mohla by vás nepěkně překvapit plíseň. Při pokojové teplotě bude sušení trvat asi dva týdny. Proces můžete urychlit využitím sušičky na ovoce, při sušení v ní ale nepřekračujte teplotu čtyřiceti pěti stupňů Celsia.
Dejte bylinky k ledu
Další metodou, kterou můžete použít, je mražení. V tomto případě můžete použít rovnou dva způsoby, a to buď takzvané suché mražení, anebo zamražení do ledu. V případě suchého mražení vysušte lístky papírovým ubrouskem a nasekejte je na drobné kousky. Ty pak umístěte do igelitového sáčku či plastové krabičky a dejte do mrazáku. Jelikož lístky obsahují vodu, tak se při zmrznutí slepí k sobě. Až tedy budete bylinky potřebovat například na vaření, jednoduše si kousek nastrouháte na struhadle.
Pokud chcete raději zvolit druhou metodu, pak opět nasekejte lístky bylinek na drobné kousky a lžičkou si je nadávkujte do tvořítka na led a zalijte vodou. Bylinkovou kostku pak jednoduše vhodíte při vaření do hrnce a dodáte tak svým pokrmům i v zimě dávku čerstvých bylinek.
Bylinky v oleji
Poslední variantou konzervace je naložení bylinek do oleje. Použitím této metody nezachováte pouze čerstvost vašich bylinek, ale získáte také skvělý aromatický olej. Lístky bylinek stačí opět jen nasekat a nasypat do láhve, která by měla být z tmavého skla. Bylinky pak už stačí jen zalít nějakým kvalitním olejem, například olivovým či lněným. Zhruba po čtrnácti dnech uvolní bylinky do oleje své aroma a zdraví prospěšné látky.
Takto vzniklý olej využijete především při přípravě studených jídel, zejména zeleninových a těstovinových salátů. Zároveň ale nezapomínejte využívat i bylinky samotné, které si v oleji zachovají svou chuť i vůni. O tom, jak pěstovat bylinky celoročně, se můžete dočíst zde.