Jak na očistu šperků. Skvělé čističe najdete doma ve spižírně či v lednici

 Tipy a inspirace 
06. října 2020 15:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý šperk po čase ztratí svůj lesk a třpyt Depositphotos
Řetízky, náušnice, prstýnky, náramky. O tyto šperky, které bývají často z drahých kovů, je potřeba náležitě pečovat. Věřte, že skvělé čističe šperků máte doma ve spižírně či v lednici.

Každý šperk postupem času a nošení ztrácí svůj původní lesk a třpyt. Na vině jsou vnější vlivy jako vlhkost, prašnost a nečistoty, ale také pot. To vše zapříčiní, že šperky dříve či později zčernají. Naštěstí existuje celá řada možností, jak svému šperku vrátit původní krásu a novotu. A nemusíte kvůli tomu letět zrovna do drogerie pro drahé prostředky.

Pivo nejenom na pití

Pivo je skvělý pomocník nejenom v kosmetice, ale také v domácnosti. Dokáže zlikvidovat třeba odolné skvrny z koberců, vyleští koupelnové kohoutky i dřevěný nábytek. Ale především dokáže vyčistit šperky. Nalijte jej trochu do misky a ponořte šperky. Stačí i pár minut. Poté je vytáhnete a přetřete papírovým kapesníkem. No a zbylé pivo v láhvi můžete mezitím vypít. Doplníte tím také potřebné minerály a vitaminy.

Prdopeč

Co by byla domácnost bez prášku do pečiva. Lidově se mu také říká prdopeč. Ať už jej používáte výhradně na pečení nebo na úklid, věřte, že vám tato levná surovina pomůže i s vyčištěním vašich šperků. Nasypejte přiměřené množství prášku do sklenice, zalijte směs teplou vodu. A jakmile se vše propojí, vložte do sklenice vše kovové, co potřebuje zbavit nečistot a nablýskat. Po pár minutách kousky vytáhněte a vyleštěte bavlněnou utěrkou. 

Bramborová šťáva

Vaříte si zrovna brambory? Skvěle. Vodu z nich nevylévejte. Právě ta vám skvěle poslouží jako účinné přírodní čistidlo stříbra. Stačí do ní ponořit vaše vzácné kovy, nechat chvíli působit a poté doleštit hadříkem. Zbylou vodu můžete využít také při úklidu nebo na zahradě. S čím vším vám pomůže, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47