Práce z domova vede ke špatným návykům. Jak správně sedět u práce na počítači a nezničit si záda

 Tipy a inspirace 
28. září 2020 08:14 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Práce mimo kancelář vede ke špatným návykům Pixabay
Práce z domova se znovu s druhou vlnou koronavirové pandemie stává realitou pro tisíce Čechů. A velkým problémem je správné sezení u počítače, když zrovna vaše domácnost nedisponuje pracovnou nebo pracovním koutem.

Výsledkem práce z domova tak často bývají problémy se zády. Proto je potřeba nejen myslet na pravidelné přestávky a protažení těla, ale především na co nejlepší uspořádání dočasné domácí kanceláře.

Klíčová je výška stolu

Vše se točí kolem výšky stolu. Odborníci doporučují, aby se pohybovala v rozpětí mezi 72 až 78 centimetry. A k tomu patří samozřejmě židle. Vše by mělo padnout tak, aby vaše lokty svíraly pravý úhel.

Pokud nemáte doma tak vysoký stůl, nebo naopak nemáte k němu hodící se židli, vypomozte si buď polštářkem, kterým si na židli zvýšíte sezení, nebo podložte nohy stolu. Je to přeci jen otázka několika týdnů, než se zase vrátíte do své kanceláře.

Rovněž myslete na to, aby vzdálenost obličeje od počítače byla alespoň půl metru, a aby monitor vašeho počítače či notebooku byl ve výšce vašich očí. Pokud to tak není, opět si raději vypomozte a notebook podepřete třeba knihou.

Důležitá je i židle

Kde vzít doma kancelářskou židli, když nemáte pracovnu nebo pracovní koutek? To je v improvizované domácí kanceláři častý problém. Obvykle si musíte vystačit se židlí z jídelního koutu. To by ani tak nevadilo, důležité především je, abyste se do vaší židle dokázali správě opřít.

I zde mohou pomoci polštářky, kterými podepřete záda na kritických místech. A jak už bylo řečeno, je důležité, aby židle i stůl byly v takové výšce, aby vaše lokty svíraly pravý úhel. Jinak si rychle koledujete o bolest zad.

I když toto vše dokážete v domácích podmínkách vytvořit, pořád nebudete mít k dispozici pohodlí kancelářského nábytku. Proto je důležité, abyste u počítače neseděli tak dlouho, jak jste zvyklí z kanceláře.

Ideální jsou časté, i když krátké přestávky, během kterých si protáhnete tělo. Odborníci doporučují od improvizovaného pracovního stolu odejít na nějakou dobu každou hodinu.

A důležitá rada na závěr. Rozhodně nepracujte u konferenčního stolku v obýváku, nebo třeba na gauči či v posteli. To je pro záda to nejhorší. Dále čtěte: Při správném třídění odpadu ušetříte za popelnice.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve