Jak nápaditě vyřešit úložný prostor a uskladnit věci tak, aby nepřekážely, ale současně byly po ruce

 Interier 
23. září 2020 10:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vestavné skříně jsou dobrým řešením úložného prostoru Pixabay
Malý byt nebo touha po minimalizaci předmětů v místnosti. Ať tak nebo tak, vždy se hodí vědět, kam uskladnit přebytečné věci, aby nepřekážely, ale současně byly po ruce. Máme zajímavé tipy.

Už odpradávna řešili lidé uskladnění předmětů ve svých obydlích. Zatímco dříve byly běžné truhly a později skříně, dnes se často lidé chtějí těmto prvkům v interiéru vyhnout. Ukážeme si několik postupů, jak problém řešit.

Použití vestavné skříně

Jedním dobrým řešením je zmenšení jednoho z pokojů v bytě pomocí velké vestavné skříně. Její výhodou je, že vyplní prostor od podlahy až ke stropu. Má tak velkou úložnou kapacitu a současně netříští zbytek interiéru. Opticky se naopak místnost rozšíří, jestliže jsou součástí skříně zrcadla. Taková skříň pak postačí jedna jediná a při troše šikovnosti s vnitřním členěním se do ní schová opravdu skoro všechno.

Využití prostoru pod postelí

V mnoha domácnostech zůstává zbytečně prázdný prostor pod postelí. Ten se dá využít velmi jednoduše zakoupením pojízdných šuplíků na kolečkách. V lepším případě mají i víko. Pokud ne, určitě není problém si jednoduché víko vyrobit nebo uskladněné předměty zakrýt igelitem tak, aby se nezaprášily. Výhodou šuplíků je snadnost manipulace i relativně velký objem pro uskladnění.

Úložné prostory v nábytku

Někdy si do bytu pořídíme zbytečně objemný nábytek, který neposkytuje žádnou možnost uskladnění sezonních předmětů a oblečení. Naproti tomu se dají koupit sedačky či křesla, která v sobě prostor mají. Klasikou jsou také rohové sedačky do kuchyně, které dnes dosluhují na různých chalupách. Není ale problém si nechat podobný kus vyrobit na míru a podle současných požadavků na vzhled a materiály. I podstavec stolu může být dutý a pod stolovou deskou může být prostor pro skladování mnoha věcí.

Různá sedátka a polštáře

Konečně dobrým řešením může být i zakoupení všelijakých povlaků, které se dají vyplnit klidně i sezonním oblečením, povlečením, ručníky a dalšími měkkými předměty. V interiéru tak máte vedle stolku třeba jen elegantní sedací „bobek“, ale v něm je uschováno plno věcí, které byste jinak neměli kam dát. Podobně mohou zafungovat různé polštáře na sezení.

Projektovat komoru už při stavbě či rekonstrukci

Výborné také je, pokud při stavbě domu či rekonstrukci bytu myslíte na uskladnění nejrůznějších předmětů i tak, že vybudujete určitý prostor pro skladování věcí. I malá komora s miniaturním půdorysem může velmi dobře posloužit a při chytrém řešení se do ní vejde plno věcí. Toto řešení je ještě o něco elegantnější než použití vestavné skříně. Chcete-li se pro změnu inspirovat, kam uložit uklízecí předměty, přečtěte si článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47