Centrální vysavače vytlačují multifunkční přístroje. Mají ale jednu nevýhodu

 Technika 
15. září 2020 13:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klasické vysavače se za jedno století změnily v multifunkční přístroje Depositphotos
Centrální vysavač je sice skvělá vymoženost, ale má jednu nevýhodu. Bez bourání se totiž neobejdete. Navíc moderní technologické vymoženosti dokáží i tento systém vysávání nahradit. A mnohem lépe.

Lidé od nepaměti používali k úklidu klasické košťata. Zvyšující se počet koberců a čalouněných sedaček a tedy i nečistot a prachu však hovořil jasně. Je potřeba najít jiný způsob úklidu. Proto vynalezení vysavače bylo zcela převratnou událostí. Jako první si nechal patentovat vysavač v roce 1901 anglický konstruktér Huber Cecil Booth. A v této době se také objevil první centrální vysavač, který si našel své uplatnění nejenom v hotelech, ale také celé řadě domácností. Uvažujete o něm? Pak si to dobře rozmyslete. A to nejenom z hlediska vysokých pořizovacích nákladů.

Centrální versus multifunkční

Centrální vysavač má jednu obrovskou výhodu. Nepráší v žádné vysávané místnosti. Filtrace vzduchu se totiž nejčastěji soustřeďuje do sklepních prostor domu, kde je také uložený zásobník na nečistoty. Moderní multifunkční stroje dnes dokáží také něco podobného. Pokud mají vodní filtraci, nedochází k víření prachu. A to není zdaleka vše.

Nahradí mop

Kromě klasické funkce vysávání nabízejí multifunkční vysavače i další užitečné funkce,  které oceníte v případě, že si přejete mít byt dokonale čistý a uklizený. Především to bývá funkce mokrého čištění s následným vysušením. Kromě toho můžete díky dalším nástavcům vysát a vyčistit doma sedačku či interiér auta. A něco takového vám centrální vysavač nenabídne.  

Vysají za vás

Obrovský boom zažívají i robotické vysavače, navíc s kombinací mopu. Díky základové stanici se přístroje nejenom dobijí, ale také vyčistí, takže se o úklid domácnosti nemusíte nějakou dobu prakticky zajímat. Navíc robotický vysavač si sami můžete v klidu naprogramovat, a to i pomocí mobilu. Více o tom, na co se při výběru robotického vysavače zaměřit, jsme psali zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod