Několik rad, které vás nadobro zbaví potravinových molů

 Tipy a inspirace 
11. září 2020 08:29 / Kateřina Kofroňová
  7
📷
5 fotografií v galerii
Nezvaní hosté čas od času zavítají do každé domácnosti Depositphotos
Pořád někde poletují, občas najdete na stěně i larvu, ale kde se pořád berou? Řeč je o potravinových molech, které měl doma alespoň jednou snad každý. Jsou otravní, napadají naše potraviny a pocit, když po nějaké době opět spatříte třepetavého mola, jak vyletěl z vaší skříňky, byste nepřáli ani největšímu nepříteli.

Nezáleží na tom, jestli bydlíte v domě, bytě, městě či na venkově. Potravinoví moli si nevybírají a napadají každou domácnost. Jakmile dostanou příležitost si zamlsat, usadí se u vás a pak začíná nekonečný kolotoč vybíjení poletujících molů, seškrábávání larev a vyhazování načatého jídla. Postavte se k tomu čelem a zbavte se jich jednou provždy. Tady je několik tipů.

Vše přeberte

První krok je jasný. Vyndejte ze skříněk v kuchyni úplně všechny potraviny a důkladně přeberte pytlík po pytlíku. Nejvíce postižené bývají otevřené pytlíky s moukou, strouhankou, vločkami, ořechy, sypaným čajem, ale larvy můžete najít i v nenačatém pytlíku burských oříšků.

Jakmile uvidíte mola, larvu nebo nenáviděné pavučinky v potravinách, bez lítosti je odneste rovnou do popelnice. Překontrolujte i skříňky s nádobím, jestli nenajdete ukrytou larvu nebo i létavé jedince. Ze skříněk vyndejte i police, protože larvy bývají ukryté na bocích, kde si jich jinak nemáte šanci všimnout. Vyluxujte všechny rohy a zaprášené kouty, kam moli rádi kladou svá vajíčka.

Všechny plochy vyčistěte

Především místo, kam budete potraviny následně opět ukládat, důkladně vystříkejte přípravkem proti lezoucímu hmyzu, nechte působit v otevřených skříňkách, omyjte a až poté vložte přebrané potraviny. V tuto chvíli byste se měli zbavit všech žijících potravinových molů v bytě. Co ale dál? Jak se zbavit šatních molů, jsme psali zde.

Používejte mololapky

Aby se vám moli do kuchyně nevrátili, umístěte do kuchyně několik mololapek na různá místa. Mololapka je lepicí páska s feromony, která na sebe přiláká samečky, kteří se následně zachytí. Tím se znemožní množení molů a neměli by u vás mít nadále šanci.

Dejte jim napít

Moli milují pivo, víno a ocet. Můžete proto nalít trochu vybrané tekutiny do skleničky, položit do skříňky a moly pochytat. Mol se bude chtít napít a ve sklenici se utopí.

Dejte jídlo do mrazáku

Jestliže jste se pustili do boje s potravinovými moly a vyházeli jste půlku spíže, bude to chtít nakoupit nové zásoby. Všechny nové mouky, strouhanky, vločky a podobné suroviny vložte na noc do mrazáku. Případné larvy tím zlikvidujete.

Dózy, dózy a zase dózy

Dalším krokem, který byste měli udělat, je uskladnit jídlo do uzavíratelných dóz. Vše, co ihned nespotřebujete, zavřete do uzavíratelných pytlíků a skleněných nebo plastových dóz. Nejenže se budete ve své kuchyni lépe orientovat, ale zamezíte vniknutí molů do načatých potravin.

Další tipy

Když navíc do jedné skříňky vložíte pár bobkových listů, do mouky několik kuliček pepře, do druhé skříňky citron se zapíchanými hřebíčky a nevyhodíte z okna každého pavouka (kteří žerou molí larvy), můžete si být jisti, že moli se k vám už nebudou chtít vrátit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve