Rezavé fleky od vody na stěnách nestačí jen přetřít, dodržet musíte jiný postup

 Tipy a inspirace 
08. září 2020 09:04 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Skvrny od vody jsou nevzhledné, ale odstranit je lze Depositphotos
S blížícím se podzimem prší čím dál tím častěji a vydatněji, čímž některé domácnosti doslova trpí. Stačí malá skulinka na střeše a už vám prší do obýváku. Nejenže je to nepříjemné, ale navíc na stropě a na zdech zůstávají rezavé skvrny, které ať přemalujete jak chcete, zase se objeví. Nemusí to tak však být napořád.

První, co byste měli udělat, je vyřešit příčinu. Dokud vám bude do bytu zatékat poškozenou střešní krytinou nebo zrezlým oplechováním, nemá smysl se o něco snažit. Jakmile problém vyřešíte, nebo vás třeba jen jednorázově vytopili sousedi, můžete se pustit do opravy zdi.

Jedna vrstva bílé nestačí

Rezavé skvrny mají jednu špatnou vlastnost, která dokáže potrápit každého. Ať dáte kolik vrstev malby chcete, skvrna se vždy dokáže prodrat na povrch. To platí i pro mastné skvrny, které se nejčastěji objevují v kuchyních.

Škrábání zdí se nevyhnete

Asi to neuslyšíte rádi, ale abyste skvrnu kompletně odstranili, bez škrábání se neobejdete. Každou skvrnu tedy důkladně oškrábejte a nechte důkladně vyschnout. A to klidně měsíc. Škrábání se vyhnete leda v případě, že máte starých nátěrů na zdi málo a tudíž nehrozí, že se vám bude zeď při aplikaci dalších nátěrů loupat.

Zatočte se skvrnou

Až vám omítka vyschne, postříkejte místo, na kterém se skvrna objevila, nějakým protiplísňovým přípravkem. Ten vám pomůže flek i vybělit. Opět nechte vyschnout, než budete pokračovat.

Před samotným nátěrem je ideální použít hloubkovou penetraci, která spojí narušený podklad a zabrání pronikání rzi. K následné malbě se používá speciální nátěr, který zakryje fleky. Jedná se o vodou ředitelnou akrylátovou barvu, která má však lesklý povrch, a proto se nehodí jako vrchní vrstva. Je tedy nutné použít ještě vrchní vrstvu, která zakryje i poslední stopy po skvrnách. Pokud jste však malovali naposledy před lety, budete muset nejspíš vymalovat celý pokoj, protože zakrytá skvrna bude mít světlejší odstín než barva okolních zdí.

Jde to i jinak

Patříte-li mezi ty, kteří nudné malování válečkem nemají příliš v lásce, můžete se vypořádat se skvrnami po svém. Skvrnu na zdi nejlépe zakryjete obrazem, nebo se můžete pokusit být i kreativní. Vezměte do ruky štětec, vyberte si motiv a zahrajte si na malíře. Mistrovské dílo, které vytvoříte, nebude mít doma nikdy jiný. Psali jsme také: Jak se zbavit špinavých fleků na zdech, aniž byste museli malovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod