Bonsaj jako zajímavý dekorační prvek interiéru. Zaslouží si významné místo

 Interier 
31. srpna 2020 10:49 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bonsaje jsou malé, ale majestátní Pixabay
Stěhujete se do nového, anebo jen chcete oživit váš starý byt či dům? Pořiďte si bonsaj, která je bezesporu velmi zajímavým dekoračním prvkem, který nepřehlédne žádná návštěva.

Domácí pěstování květin a rostlin je běžnou záležitostí. Zeleň totiž z našich domácností dělá útulné bydlení, ale taková bonsaj ho ještě pozvedne na vyšší úroveň.

Co je bonsaj

Bonsaj v doslovném překladu znamená strom v misce. A to je velmi výstižné. Jde totiž o dřevinu pěstovanou v misce, která se pravidelnou úpravou udržuje ve tvaru miniaturního stromku. Bonsaje jsou dnes navíc nejen krásnou dekorací, ale pro jejich velké fanoušky jde už také o umělecké artefakty.

Hlavními typy bonsají jsou dřeviny, tedy různé keře, liány a stromy, ale díky speciálním technikám lze pro tyto účely využít i různé bylinky, trávy či sukulenty. A to činí bonsaje velmi univerzálními. Do své domácnosti máte tedy z čeho vybírat a kombinovat je s designem vašeho bydlení.

Bonsaj si zaslouží významné místo

Bonsaj není rostlina, kterou můžete postavit někam do kouta. Je to opravdový vrchol pěstování, ať už si bonsaj koupíte hotovou a tu a tam ji pouze zastřihnete, nebo si ji vypěstujete úplně sami. Na svoji bonsaj musíte být náležitě pyšní, čemuž musí odpovídat také místo, na které ji postavíte.

Péče o bonsaje se odvíjí od druhu rostliny, kterou si pořídíte. Některé dávají přednost slunnému prostředí, jiné naopak mají raději stín. A podobné je to i se zaléváním.

Pokud s bonsajemi začínáte, pořiďte si fíkovník, který je nenáročný, odolný a vhodný pro začínající pěstitele. Má snad jedinou vadu. Jeho kořeny mají tendenci ve vlhku zahnívat. Pokud tedy pozorujete, že bonsaji žloutnou listy, ihned ji přesaďte.

Velmi efektní bonsají, která se klidně může stát středobodem vašeho obývacího pokoje, je typická buddhistická borovice, která je krásně zelená a velmi krásná. Mezi další časté dřeviny, ze kterých jsou nádherné bonsaje, patří habr, myrta, olivovník, granátovník nebo citrusy.

Bonsaje se rovněž dělí podle rozměrů. Když pomineme minibonsaj, která má velikost prstu, existují malé bonsaje, které dosahují velikosti do patnácti centimetrů, dále středně velké bonsaje o maximální velikosti třiceti centimetrů a velké bonsaje dosahující výšky až šedesáti centimetrů.

Bonsaje se dále rovněž dělí mimo jiné podle tvaru kmene, ale tyto znalosti mít pro běžné pěstování nemusíte. Důležité je, abyste si dekorativní bonsaj vybrali především podle vlastního vkusu. Dále čtěte: Péče o pokojové rostliny v horkém počasí má svá pravidla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47